Cîmpeanu: Garantez că absolut toate sumele pentru orele remediale vor fi plătite

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă, că întârzierile la plata orelor remediale sunt „nepermis de mari”, adăugând că garantează achitarea acestora în integralitate.

„Întârzierile sunt inadmisibile, dar, din punct de vedere legal, vă asigur că am făcut toate demersurile pentru ca aceste plăți să se realizeze în cel mai scurt timp. Programul de ore remediale este un program extrem de important pentru a compensa pierderile suferite de către elevi, este un program pe care dorim să-l continuăm pe întreg parcursul anului școlar viitor. Este un program care presupune două componente: o dată până la nivelul de învățământ gimnazial și a doua componentă – învățământ liceal prin Programul ROSE”, a afirmat Cîmpeanu, întrebat fiind când se vor achita sumele pentru orele remediale, scrie AGERPRES.

El a adăugat că toate sumele vor fi plătite. „Primele ore remediale au fost prestate în luna martie, iar acum suntem aproape de jumătatea lunii iunie. (…) Blocajul este în incoerența raportării, este în diferența între momentul aprobării proiectului și momentul inițierii primelor ore remediale. Proiectul a fost aprobat la mai mult de o lună, după ce, din motive lesne de înțeles, orele remediale au fost demarate pentru că am apreciat că este foarte urgent să începem cât mai repede posibil, când condițiile epidemiologice au permis, demararea acestor ore. Pot să vă garantez că absolut toate sumele aferente prestării orelor remediale vor fi plătite și, dincolo de explicațiile care există, aceste întârzieri le asum în calitate de ministru și îmi cer scuze colegilor profesori care au înregistrat întârzieri în plata drepturilor salariale aferente acestor ore de recuperare”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a susținut că a insistat ca tariful să fie la cel mai înalt nivel posibil, de 100 de lei pe oră. „Chiar dacă acest tarif nu este atât de mare cât ne-am fi dorit, este totuși cel mai mare tarif orar din sistemul de învățământ preuniversitar”, a explicat Cîmpeanu.

Grupurile de acțiune anti-bullying, constituite până la 13 septembrie în orice școală

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că până la 13 septembrie, la începerea anului școlar 2021-2021, se vor constitui grupuri de acțiune anti-bullying în orice școală.

„Conform legii, din aceste grupuri fac parte: directorul școlii, trei profesori cu competențe specifice, reprezentanți ai elevilor, ai părinților, ai autorității locale și profesorul consilier. Avem nevoie de constituirea cât mai eficientă posibil a acestor grupuri anti-bullying”, a afirmat Cîmpeanu.

Recomandări pentru organizarea examenului de Evaluare Națională

Ministrul Educației a declarat că a transmis mai multe recomandări Inspectoratelor școlare în privința organizării Evaluării Naționale El a menționat, printre acestea, eliminarea triajului epidemiologic și a obligativității panourilor de plexiglas, posibilitatea de a crea construcții pe foaie pentru examenul de Matematică – geometrie, posibilitatea de a sublinia texte pentru examenul de Limba și literatura română, 15 minute în plus pentru completarea datelor în casete.

„Am încercat să venim cu toate acele măsuri care să păstreze relevanța examenelor naționale, dar să elimine rigiditatea excesivă”, a explicat Cîmpeanu. Potrivit ministrului, tematica examenului a fost adaptată la specificul „total deosebit” al acestui an școlar.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut