China refuză să ofere echipei OMS date neprelucrate în legătură cu primele cazuri de COVID-19

China a refuzat să ofere date neprelucrate în legătură cu primele cazuri de COVID-19 echipei de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care investighează originea pandemiei de coronavirus, a declarat sâmbătă un membru al misiunii OMS, relatează Reuters.

Echipa OMS a cerut datele neprelucrate în cazul a 174 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 pe care autoritățile chineze i-au identificat în faza incipientă a epidemiei din orașul Wuhan, în decembrie 2019, precum și în legătură cu alte cazuri, însă tot ce a primit a fost un rezumat, a declarat Dominic Dwyer, un expert australian în boli infecțioase, membru al echipei OMS.

Aceste date neprelucrate ar avea, în mod normal, caracter anonim, însă conțin detalii precum ce întrebări au fost adresate pacienților, răspunsurile lor și cum au fost acestea din urmă analizate, a mai spus el.

„Acesta este un procedeu standard pentru investigația unei epidemii”, a declarat Dwyer pentru Reuters prin videoconferință din Sydney unde el se află în carantină. El a afirmat că obținerea accesului la date neprelucrate este importantă în special pentru că doar jumătate dintre cei 174 de pacienți au fost expuși la piața Huanan din Wuhan, unde a fost inițial descoperit noul coronavirus și care este închisă în prezent.

„Din acest motiv am continuat să cerem aceste informații. De ce acest lucru nu se întâmplă, nu pot comenta. Fie este vorba despre ceva politic, fie este vorba despre timp sau este dificil… Însă dacă există alte motive pentru care aceste informații nu sunt disponibile, nu știu. Se pot face doar speculații”, a adăugat expertul OMS.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut