Cetatea Gherlei

Municipiul Gherla este tot mai cunoscut şi apreciat pentru obiectivele sale istorice şi turistice. Multe imagini care reflectă monumentele istorice apar pe coperţile unor cărţi sau lucrări ştiinţifice. Astfel, pe coperta  volumului II  al lucrării „Cetăţi, castele şi fortificaţii din România”, de  Radu Oltean, apare reconstituirea atentă şi detaliată a castelului de la Gherla (în maghiară, „Szamosújvár” = Cetatea Nouă de pe Someş), cel mai reprezentativ monument al veacului al XVI-lea.

Cetatea Gherlei (azi aflată în încinta Penitenciarului) este martora istoriei zbuciumate a Transilvaniei, fiind  cunoscută şi sub numele de „Cetatea Martinuzzi”. S-a clădit pe ruinele alteia mai vechi, după planurile renumitului arhitect italian Dominico Da Bologna. Volumul amintit se concentrează  pe veacul  al  XVI-lea şi prezintă  cetăţile, castelele, mănăstirile, curţile domneşti etc. în contextul militar al epocii. Cartea detaliază episoade mai lungi sau mai scurte de istorie militară (relativ puţin sau foarte puţin cunoscute marelui public), pentru o mai bună înţelegere a epocii în care au fost construite sau asediate cetăţile de pe teritoriul de azi  a României.

Construirea cetăţii din Gherla a început în timpul lui Ioan Zapolya (1526-1541), fiind continuată pe durata vieţii sale de episcopul croat Juraj Utjesenovici Martinuzzi (frater Georgius), tezaurarul regesc al lui I. Zapolya, care devine guvernator al Transilvaniei. S-a finalizat pe vremea lui Ioan Sigismund (1556-1571). În anul 1785 împăratul Iosif al II-lea o transformă în închisoare centrală (Carcer Magni Principatus Transilvanae), iar în 1910 o transformă în Institut Preventiv pentru Minori.  În 1940 apare ca şi închisoare, din 1948, sub regimul comunist, puşcăria Gherla devine cea mai temută închisoare din ţară, unde majoritatea deţinuţilor au fost opozanţii regimului din aceea vreme, torturaţi de securitatea comunistă. Nu întâmplător, istoricii zilelor noastre acordă o atenţie deosebită  acestei cetăţi de tristă amintire.

Iată, municipiul Gherla este tot mai cunoscut şi popularizat prin noile apariţii editoriale, în cadrul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică din Piaţa Libertăţii sunt expuse periodic cărţile şi lucrările istorice. Tot acolo am reţinut  apariţia articolului „Gherla turistică” în ultimul număr al revistei „Transilvania Business”.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie