Cerere mare pe piața muncii pentru specialiști în orice domeniu. Pentru legiutorii și guvernanți – NU!

Anul 2022 a debutat cu peste 45.000 de slujbe libere în România, cele mai multe fiind disponibile în industria prelucrătoare și în sectorul bugetar.

La începutul acestui an, existau în România 45.600 de posturi libere, în scădere cu 1.600 locuri de muncă faţă de situația din toamna anului trecut. În industria prelucrătoare era concentrată sub o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (10.600 de locuri vacante), iar în sectorul bugetar exista aproape 28% din numărul total al posturilor libere – 5.800 de posturi în sănătate şi asistenţă socială, 5.500 în administraţia publică și 1.400 în învăţământ. Cele mai puţine slujbe libere existau în tranzacţii imobiliare (40), în industria extractivă (100) şi în alte activităţi de servicii (200).
Cele mai importante creşteri ale numărului locurilor de muncă vacante au fost consemnate în industria prelucrătoare (3.100 locuri vacante), informaţii şi comunicaţii (1.500 posturi), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (1.000 slujbe). Faţă de aceeași perioadă a anului anterior, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat creşteri a numărului locurilor de muncă vacante. Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că cea mai semnificativă scădere a numărul locurilor de muncă vacante a fost consemnată în activităţi de servicii (700 locuri vacante).

Cea mai mare cerere de forță de muncă este pentru specialişti în diverse domenii de activitate (13.700 posturi), iar cea mai mică pentru lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (100 slujbe), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori (1.800 locuri).

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut