Centrul Educațional „Happy Bubble” și-a deschis porțile pentru copiii ucraineni

Centrul Educațional ”Happy Bubble”, înființat de Fundația World Vision România în principal pentru sprijinirea copiilor ucraineni, și-a deschis, joi, 12 ianuarie, porțile, la Cluj-Napoca.

„Am încercat să creăm un «acasă» pentru copiii ucraineni, pentru că Happy Bubble este despre un context sigur, care să ofere copiilor din Ucraina și România un loc în care să învețe împreună, să fie fericiți, un loc unde să aibă momente în care să se simtă în siguranță cu părinții lor și în care să primească suport. În momentul în care am decis că vom deschide un centru la Cluj, aveam în minte un număr de copii, dar se pare că numărul celor care au nevoie de ajutorul nostru este mult mai mare. Vrem ca acești copii să nu piardă educația, știm foarte bine că pentru ei este o reală problemă recunoașterea studiilor în România de către guvernul ucrainean. De aceea, rolul nostru, ca organizație, este de a facilita accesul copiilor la profesorii din Ucraina. Asta înseamnă și infrastructură digitală, astfel încât, în fiecare zi, pe lângă activitățile extrașcolare, ei să poată să se conecteze cu profesorii de acolo, să poată să participe la lecții”, a spus Mihaela Nabăr, director executiv Fundația World Vision România.

Potrivit inspectorului școlar general Marinela Marc, proiectul este unul de succes, este unul dintre proiectele care „schimbă vieți, schimbă comunități, reprezintă un câștig pentru elevii implicați, dar și pentru familiile lor, pentru că învață să facă altfel lucrurile”.

„Acum vorbim în special de integrarea copiilor ucraineni, dar nu numai. Avem 100 de elevi preșcolari integrați în școlile clujene, iar o mare provocare a anului trecut a fost integrarea copiilor ucrainieni. Dincolo de prezența lor la școală, cel mai mult la dezvoltarea lor contribuie aceste activități after school, activități care se întâmplă și în școli, dar mai ales în centre cum e cel pe care îl inaugurăm acum, unde sunt copii de vârste diferite, din școli diferite, care participă la activități într-un cadru non formal, care ajung să socializeze mai ușor, sunt și facilitatori care îi ajută să comunice în limba lor și asta va conta foarte mult la starea lor de bine și la integrarea lor”, a spus Marinela Marc.

***

Potrivit inițiatorilor proiectului, Centrul Happy Bubble Cluj va oferi copiilor activități socio-educative ce asigură supravegherea, abilitarea, continuitatea educației și integrarea școlară. Activitățile planificate își propun să ofere copiilor participarea la activități formale și nonformale, pentru dezvoltarea unor competențe cheie, ca gândirea critică, dezvoltarea abilităților de comunicare și colaborare sau dezvoltarea spiritului creativ. Pentru părinții copiilor beneficiari, centrul oferă consiliere psihologică.

„Happy Bubble” a fost creat special pentru a oferi zilnic asistență familiilor de ucraineni, în special copiilor, după modelul Child Friendly Spaces dezvoltat de World Vision pe baza unei metodologii internaționale, implementate în mai multe zone ale globului în care trăiesc refugiați. Aceste spații prietenoase pentru copiii aflați în situații de urgență sunt gândite pentru a le asigura un mediu sigur, calm și confortabil, astfel încât ei să-și regăsească măcar parțial rutina de joacă și educațională pe care le aveau acasă.

Copii ucraineni de toate vârstele, de la grădiniță până la liceu, vin în noul centru pentru a interacționa cu alți copii de vârsta lor, atât ucraineni, cât și români. La atelierele interactive participă beneficiari ai Centrului „Happy Bubble”, împreună cu bursierii proiectului „Vreau în clasa a IX-a”, în vederea familiarizării cu ceea ce înseamnă cultura românească, prin joc, interacțiune și comunicare. În cadrul centrului, copiii beneficiază și de cursuri de limba română, dar și de activități pentru starea generală de bine, inclusiv consiliere psihologică pentru ei și părinți.

„Cursurile de limba română sunt foarte importante, pentru că trebuie să depășească această traumă. Pentru fiecare dintre ei și pentru adulți e o traumă și impactul a fost foarte mare când, atât părinții cât și copiii, au înțeles că nu sunt aici într-o vacanță, nu sunt aici pe termen scurt, ci sunt aici să rămână o perioadă mai îndelungată. Asta înseamnă că trebuie să își găsească prieteni, să își găsească locuri de muncă, locuințe în care să își continue viața și activitatea”, a spus Mihaela Nabăr.

Centrul deschis la Cluj-Napoca este al 8-lea din România, după cele de la București, Brașov, Constanța, Vâlcea și Iași.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut