Centrul de Patologie vasculo-cerebrală și neurochiurgie din Cluj-Napoca va fi construit cu bani din PNRR

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a câștigat finanțare pentru construirea Centrului de Patologie vasculo-cerebrală și neurochiurgie.

Ministerul Sănătății a prezentat, miercuri, lista finală a celor 27 de spitale din România care vor beneficia de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Cele 27 de obiective au fost selectate dintr-o listă mai extinsă, de 42 de spitale. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, proiectul de hotărâre pentru aprobarea celor 27 de obiective care vor beneficia de finanțare se va afla pentru două săptămâni în transparență decizională, după care urmează să fie aprobat. Semnarea contractelor de finanțare ar urma să aibă loc la finalul lunii ianuarie – începutul lunii februarie.

De la Cluj, singurul proiect de infrastructură medicală ce va beneficia de finanțare prin PNRR este cel ce vizează recompartimentarea clădirii existentă și extindere cu un corp nou – secția clinică neurochirurgie – centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

prof. univ. dr. Claudia Gherman, managerul SCJU Cluj-Napoca

„Este un proiect foarte important pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și pentru echipele care au lucrat și lucrează la implementarea acestuia. Aprobarea finanțării prin PNRR vine într-un moment important, mai ales că partea de construcție și recompartimentare a avansat semnificativ. Vom face tot ceea ce este de făcut pentru a respecta termenele și cerințele continuării investiției. Mulțumim Ministerului Sănătății pentru evaluarea obiectivă!”, a declarat pentru Făclia, prof. univ. dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Proiectul Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirugie Cluj prevede un spațiu de primire al urgențelor cu toate condițiile pentru asigurarea diagnosticului și tratamentului urgențelor, precum și pentru examinarea complexă (CT, RMN, Angiografie multiplanară) a urgențelor. Totodată, se prevede o sală hibrid multifuncțională ce va permite introducerea unor noi tehnici terapeutice: tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene; tratamentul endovascular în accidentele cerebrale ischemic (Tratamentul trombolitic intraluminal, trombectomie endovasculară, Angioplastie, Stentarea stenozelor arteriale cerebrale); tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, al malformațiilor vasculare cerebro-spinale; embolizarea preoperatorie a tumorilor hipervasculare; salonul de observare (4 paturi) va limita internările inutile pentru simpla observare (urgențe traumatice, vasculare).

Blocul operator este prevăzut cu șase săli de operații modulare și sisteme de neuronavigație și neurofiziologie vor permite: introducerea mijloacelor terapeutice de stimulare cerebrală profundă (DBS) în tratamentul dischineziilor, a bolii Parkinson; introducerea tehnicilor de chirurgie a epilepsiei; creșterea numărului de paturi pe secția de Neurochirurgie de la 58 de paturi cât este în prezent, la 75 de paturi; crearea unui compartiment de neurochirurgie pediatrică separat de restul secției cu paturi; Secția de Terapie Intensivă în noul concept este structurată în boxe de 2 sau 3 paturi va permite: creșterea numărului de paturi de la 16 cât este in prezent la 32 sau la nevoie la 36 de paturi; crearea unității de TI neuro-vasculară (stroke); crearea unei zone de TI intensivă pediatrică; supravegherea și monitorizarea permanentă a tuturor pacienților; gruparea cazurilor in funcție de patologii, complicații, vârstă; izolarea cazurilor cu patologie infecțioasă; Circuite funcționale cu posibilitatea de igienizare periodică corespunzătoare a secției. Proiectul este estimat la 70 de milioane de euro.

Înițial, Ministerul Sănătății a întocmit o listă cu 42 de spitale din România pentru finanțare din PNRR, în cadrul apelului de infrastructură spitalicească. Pe listă s-au aflat și două proiecte ale Consiliului Județean Cluj. Unul viza edificarea primului spital public din zona Transilvaniei, gândit să ofere servicii medicale integrate în domeniul pediatriei, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc. Al doilea proiect viza edificarea Centrului Integrat de Transplant. Cele două proiecte nu au mai fost incluse în lista finală cu spitalele din România care vor beneficia de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Surse din conducerea Consiliului Județean Cluj au declarat pentru Făclia că ambele proiecte vor fi realizate, însă cu fonduri din alte surse.

Cosmin PURIȘ

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut