Centrul de Management al Deșeurilor, gata după zece ani de la demararea investiției

Lucrările ce au vizat edificarea Zonei Tehnice din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, care cuprinde Stația de Sortare și Stația de Tratare Mecano-Biologică, cu infrastructura adiacentă au fost recepționate.

Valoarea finală a lucrărilor executate este de 116.013.303 lei.

Printre obiectivele recepționate se numără hala stației de sortare, hala pentru depozitarea temporară a baloților și cea de rafinare, halele pentru recepția deșeurilor și pretratarea/tratarea mecanică a acestora, platforma de compostare, rezervoarele de apă pentru stingerea incendiului, bazinul de levigat, rezervorul de apă potabilă, stația de epurare a apelor menajere, stația pentru pompele de apă potabilă, bazinul de retenție a apelor pluviale, etc.

De asemenea, au fost recepționate rețelele exterioare din perimetrul Zonei Tehnice, perdeaua vegetală de protecție și amenajarea spațiilor exterioare, precum și utilaje și echipamente mobile și tehnologice aferente Stațiilor de tratare mecano-biologică și sortare.

Vorbim, fără teama de a greși, despre un moment istoric, rezolvarea definitivă a problemei deșeurilor în județul Cluj. Am rezolvat cu succes și această ultimă etapă a unui  proiect extrem de complex, acum întreg fluxul de colectare și procesare a deșeurilor este complet. Practic, odată cu darea în funcțiune a celor două stații, întreg procesul de colectare, transport, tratare și depozitare a deșeurilor devine unul modern și mult mai prietenos cu mediul. Consiliul Județean Cluj și-a îndeplinit toate obligațiile, a parcurs toate etapele necesare, ne mai revine doar rolul de a supraveghea îndeaproape operatorul CMID și societatea care colectează și transportă deșeurile”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

 Proiectul privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) a demarat în urmă cu zece ani pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, fiind gândit să rezolve problema deșeurilor din județul Cluj. Lucrările ar fi trebuit finalizate în 2014 însă au întârziat din cauza multiplelor probleme tehnice şi a disputelor cu contractorii.
Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger. În 2014, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme. Ulterior, în urma unei noi proceduri de achiziție publică, a fost încheiat acordul contractual de proiectare și execuție a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj între Județul Cluj și Asocierea S.C Kranz Eurocenter S.R.L. & Institutul de Studii și Proiectări Energetice– ISPE S.A.
Contractul a vizat proiectarea și execuția lucrărilor aferente: celula de depozitare și a zonei administrative aferente CMID; consolidarea zonei afectate de alunecări de teren la km 0+720 la CMID Cluj; zona tehnică compusă din Staţia de Tratare Mecano-Biologică şi Staţie de Sortare; drumului de acces la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj; lucrări pentru remedierea, continuarea şi terminarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în jud. Cluj.

În primăvara anuui 2020 s-a reușit finalizarea lucrărilor la noua celulă de depozitare. CJ Cluj a demarat procedura de negociere pentru depozitarea deșeurilor tratate în celula CMID. Societatea ECO SUD a contestat la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) faptul că forul județean a invitat la negociere doar RADP Cluj.
CNSC, prin decizia 21679/805/C3 din 03.06.2020, a anulat procedura efectuată de CJ Cluj iar Consililiul Județean a atacat în instanță decizia CNSC. Curtea de Apel Cluj, printr-o sentință definitivă, a dat dreptate forului județean. Prin urmare, Consiliul Județean Cluj a încheiat contractul de operare a CMID cu RADP pe o perioadă de doi ani contra sumei de 108.440.220 lei fără TVA.
„Delegarea temporară a operării (în temeiul Legii nr. 98/2016, art.104, justificată de urgență) către un operator privat până la finalizarea procedurii de atribuire: este cea mai rapidă soluție, însă trebuie justificată din punct de vedere al urgenței și poate fi realizată doar dacă a fost deja demarată o procedură de achiziție publică competitivă”, justificau atunci reprezentanții Cosniliului Județean măsura de atribuire directă a activității de operare a noii celule.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut