Centru de Negocieri Internaționale la UBB

Centrul pentru Negocieri Internaționale (CNI), inițiat 2012 în cadrul proiectului Jean Monnet Chair Ad Personam “Negotiations and European Politics”, de la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, va fi relansat vineri în cadrul unei eveniment organizat în format online, printre invitați numărându-se unul dintre cei mai importanți negociatori ai Comisiei Europene.

Centrul de Negocieri Internaționale (CNI) își propune să ofere studenților din cadrul UBB sesiuni de pregătire pentru negocieri, scopul fiind de a accentua rolul profesionalizării în viitoarele cariere. O parte dintre sesiunile de pregătire se vor realiza cu negociatori profesioniști, din rețeau pe care CNI o dezvoltă, trezind astfel interesul structurilor de piață (angajatorilor) de la nivel național, în special din regiunea de Nord-Vest, asupra necesității prezenței acestor specialiști în corpul angajaților companiilor. Alte sesiuni de pregătire vor fi organizate în parteneriat cu masteratul Management și Negocieri Internaționale și Europene, dar și cu organizațiile studențesti și structurile studențești ale facultății și universității.

CNI va deveni astfel parte a rețelei de formatori profesioniști de negociatori în domeniul negocierilor politico-diplomatice și de afaceri, iar acțiunile viitoare ale Centrului vor aduce și alți parteneri internaționali din această rețea. De precizat că CNI este singurul centru academic de acest tip la nivel național.

La evenimentul de redeschidere a CNI ce va avea loc, vineri, începând cu ora 9 va participa profesorul dr. Paul Meerts (Institute Clingendael – the Netherlands Institute of International Relations- și Universitatea din Rotterdam – Olanda), care va susține o prelegere pe tema negocierii europene și va realiza o simulare de negociere multilaterală europeană cu studenții facultății noastre. Profesorul Meerts este unul din cei mai importanți negociatori ai Comisiei Europene și a acceptat invitația de a deveni Președintele de onoare al Centrului de Negocieri Internaționale (CNI).

În domeniul relațiilor internaționale și al afacerilor europene, negocierile reprezintă cel mai util instrument aflat la îndemâna profesioniștilor. Este calea de urmat anunțată de decidenții secolului XXI în recalibrarea noii ordini internaționale. Iar pentru Uniunea Europeană, negocierile reprezintă activitatea continuă, ce contribuie la accelerarea integrării și sprijină adaptarea continuă la mecanismele și procedurile europene. Mi-a plăcut una din definițiile Profesorului Meerts pentru negocierea europeană: “Negocierile sunt seva funcționării Uniunii Europene”!

Fiecare activitate europeană a fost pusă în mișcare printr-un proces de negociere. Pornind de la ideea că UE a fost creată ca o asociație voluntară de state suverane, putem descrie negocierea drept manifestare comportamentală a identității fundamentale europene.

Deschidem, așadar, cu mare încredere și sprijinul autorităților UBB, activitățile Centrului de Negocieri Internaționale, pentru că nevoia actuală de profesionalizare reclamă o creștere a pregătirii de specialitate, a creării competențelor, o înscriere a acesteia în rețele internaționale, pentru a ne adapta continuu la dinamica și mobilitatea pieței forței de muncă actuale”, a declarat conf. univ. dr Gabriela Ciot, coordonatorul Centrului pentru Negocieri Internaționale.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut