Cea mai nouă sală polivalentă din România a fost inaugurată la Turda

Turda Arena-Sala polivalentă din Turda a fost inaugurată oficial, vineri, după o investiție de 23 de milioane de euro. Primarul Cristian Matei a declarat la deschiderea obiectivului de infrastructură sportivă că Turda Arena va găzdui competiții naționale, europene și chiar mondiale.

Edilul a explicat că ideea construirii unei săli de sport cu capacitate mare i-a venit încă din 2013, iar din 2016 când a devenit primar a început demersurile pentru realizarea acestui obiectiv. „A început cu un vis frumos prin 2013 când am inițiat procedura pentru a ajunge în posesia unei astfel de săli. Am fost salvatorul echipei de handbal care era și este fanionul sportului turdean. Totul a pornit de la acel vis după care am identificat terenul, iar în 2016 când am ajuns primar am reușit să-l identific. Am început pelerinajul la București pentru finanțare, iar astăzi marcăm o investiție de 23 de milioane de euro, o sumă colosală. Este una dintre cele șase săli de acest nivel din România. Este singura sală dintr-un oraș care nu este reședință de județ. Este model 2020 iar acest lucru va crea un avantaj formidabil să găzduiască competiții sportive naționale, europene și de ce nu mondiale”, a precizat Cristian Matei.

El a menționat că realizarea acestui obiectiv a generat o emulație fantastică în rândul tineretului turdean și că în prezent toate cluburile sportive din oraș și-au fixat performanțe.

„Clubul de baschet și-a pus obiective mari, s-a ambiționat foarte mult echipa de handbal, dar și echipa de volei. Mișcarea sportivă din Turda a atins alte cote. Eu am susținut sportul mereu și toate ramurile sportive ale Turzii. Turda Arena este o investiție importantă pentru sport și pentru evenimente. Nu este doar o construcție ci este inima care va pulsa puternic pentru locuitori și fiecare vizitator care îi va trece pragul”, a arătat Cristian Matei.

Edilul a menționat că nu peste mult timp energia de care are nevoie această sală va fi asigurată de un parc fotovoltaic realizat de municipalitate pe cinci hectare și care de altfel va rezolva problema energiei pentru toate instituțiile subordonate primăriei, cât și pentru școli.

Conform edilului, Turda Arena va avea nevoie de cel puțin un eveniment în fiecare săptămână pentru a-și acoperi costurile. „Aceasta arenă este un vist devenit realitate. Va fi o sursă de bucurie pentru orașul nostru”, a spus Cristian Matei.

Sursă de sănătate

Prezent la eveniment, eurodeputatul Daniel Buda a remarcat faptul că marele profit adus de această sală care nu va putea fi cuantificat constă în faptul că vor fi oameni sănătoși în această regiune. „Nu doar că ați oferit una dintre cele șase săli la nivel european din România dar ați înțeles necesitatea că pentru a avea o minte sănătoasă în corp sănătos ai nevoie de un loc în care manifestarea sportivă va fi la ea acasă. De aceea este foarte important ce ați făcut aici”, a spus liderul PNL Cluj. El a precizat că Turda a cunoaște o evoluție pe care și-ar fi dorit să o vadă în toată România și Europa, însă nu o vedem. „Am ținut să fiu prezent la acest eveniment în calitate de membru în Comisia de dezvoltare regională din Parlamentul European, care gestionează 1/3 din bugetul UE, îndreptat către autoritățile locale și centrale din UE. Avem primari în zona Turda care au înțeles ce înseamnă beneficiul apartenenței la UE din perspectiva fondurilor europene. Mă bucur că astăzi când ne aflăm în precampanie electorală se discută de absorbția fondurilor europene”, a precizat eurodeputatul.

Brand la orașului

La rândul său, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe afirmă că Turda Arena este o realizare a comunității turdene și că în opinia sa va deveni un brand la orașului.

„Prin acest obiectiv Turda intră într-o altă etapă de dezvoltare, nu doar în aceea de a repara un drum sau canal, ci de a deveni un factor de dezvoltare local și regional și chiar un pol”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe.

Sala de sport de nivel internațional s-a realizat în baza unei investiții a Companiei Naționale de Investiții, care a răspuns solicitării administrației locale pentru realizarea acestui obiectiv.

Sala va avea 3.183 locuri. Din totalul numărului de locuri în tribune, un număr de 18 locuri sunt rezervate persoanelor cu dizabilități; suprafața construită fiind de 5.460,60 mp.

Sala Polivalentă are un regim de înălțime Dp+P+2E, suprafață construită de 5460,6 mp și desfășurată de 12.793 mp. Demisolul cuprinde un bazin de înot și cameră tehnică. La parter se regăsesc vestiare cu dușuri și grupuri sanitare, sală de forță, spații tehnice, spații de depozitare, cameră de masaj, saună, cabinet de fizioterapie, holuri, scări de acces.

Primarul Cristian Matei a spus că noua sală de sport va fi pusă la dispoziția oricărei echipe sau club din zonă interesată să desfășoare competiții aici.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut