Ce urmează după Congresul PNL?

Alegerile interne în PNL s-au încheiat, în sfârșit, iar rezultatul nu a surprins prea mult. Ce urmează după acest congres? În opinia unor specialști și politicieni din opoziție– o prelungire a crizei și noi calcule pentru putere.

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, spune că acest congres a fost un etalon al absentei culturii civice democratice din România: 5000 de participanți reuniți în disprețul regulilor sanitare și de distanțare socială, un președinte al României care își încalcă mandatul constituțional și se implică activ în viața unui partid politic, participând nemijlocit la campania pentru alegerile interne, în fine, absența unor dezbateri legate de proiecte de societate și reducerea competiției interne la război între clanuri. „Toate acestea pentru alegerea în calitate de președinte al partidului a unui premier rămas fără majoritate parlamentară și care neagă principiul minimal al funcționarii instituțiilor democratice.

Ce urmează? De bună seamă, prelungirea crizei, menținerea USR PLUS în opoziție și, probabil, în baza unei înțelegeri informale între premier și social-democrați, consolidarea  PSD în rolul de „vameș” al guvernării, cernând și amendând la bucată proiectele de lege inițiate de PNL”, subliniază Sergiu Mișcoiu.

El mai atrage atenția că primul test va fi alegerea noului președinte al Camerei Deputaților, în cazul demisiei anunțate a lui Ludovic Orban. „Dacă PSD va permite alegerea unui liberal, atunci devine limpede că scenariul guvernului minoritar, expus oricărei furtuni politice, se confirmă, iar PNL va plăti înzecit factura, la o scadență care va veni, cu siguranță, înainte de 2024”, mai spune Sergiu Mișcoiu.

Liderul social democraților clujeni, Alexandru Cordoș, spune că PSD nu va colabora cu PNL și nici nu va susține un guvern minoritar.

„Mici, bere și blaturi, despre toate acestea a fost Congresul PNL. În plină pandemie, liberalii au uitat de restricții și și-au continuat nestingheriți jocul politic. Am urmărit îndeaproape acest congres și pot spune că liberalii și-au pierdut spiritul democratic, simțul personal și  au fost cumpărați din banii statului pentru a-l aduce în față pe Florin Cîțu.

Cum ne putem aștepta ca PNL să arate respect poporului și să ia decizii în conformitate cu nevoile acestora, dacă ei, în plin scenariu roșu (conform incidenței din București) și-au continuat circul politic, pentru ca Florin Cîțu să iasă triumfător? PSD nu va colabora cu PNL și nici nu va susține un guvern minoritar. USR a avertizat că nu vor reveni la putere dacă Florin Cîțu rămâne premier. Guvernul Cîțu va cădea, mai devreme sau mai târziu”, precizează Alexandru Cordoș.

În opinia sa, România se află într-o continuă situație de criză, iar congresul PNL nu a făcut decât să ne adâncească în aceasta. „Ne așteptăm  la o scindare a Partidului Național Liberal,  căci este clar că tabăra Orban nu mai este văzută cu ochii buni de către noul șef de partid. Din păcate, mascarada politică din cadrul congresului afectează întreaga politică românească, tocmai de aceea PSD are datoria morală față de cetățeni să stopeze acestā avalanșă de numiri în funcții pe considerentele agendei politice. Florin Cîțu împreună cu actuala guvernare trebuie să plece, căci în tot acest timp nu au demonstrat că sunt capabili de altceva decât de a juca jocuri de putere, unde miza este economia și prosperitatea statului.

A cerut, acum i se va da, căci pe Florin Cîțu îl așteptăm în Parlament la moțiunea de cenzură”, completează liderul PSD Cluj.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut