Ce se întâmplă în IT-ul din Cluj când marile concerne fac concedieri.

Situația la nivel mondial din domeniul IT, marcată de concedieri masive făcute de marile firme din domeniu, nu pare a avea nici o legătură cu ce se întâmplă în Cluj, unul dintre județele în care domeniul de IT este puternic dezvoltat.

Amazon – 18.000, Google – 12.000, Meta – 11.000, Microsoft – 10.000, SAP – 3.900, Spotify – 600. Cifrele reprezintă numărul persoanelor concediate în ultimul timp de marile firme americane. Am încercat să vedem dacă această situație influențează sectorul de IT din Cluj, stând de vorbă cu câțiva dintre cei mai reprezentativi manageri din domeniu.

Daniel Metz, președintele Consiliului de Administrație al NTT Data

”În Cluj nu există în momentul de față efecte ale concedierilor din IT la nivel mondial. De fapt, aici suntem într-o criză continuă de personal. Dacă cineva ar disponibiliza 100 de oameni ar fi absorbiți pe loc de celelelte companii. De regulă, disponibilizări de acest gen se fac acolo unde costurile sunt foarte mari, adică în marile concerne. În mod cert există în Cluj și firme de IT care lucrează pentru aceste concerne dar, din experiența mea de 20 de ani, în momentul în care există o criză afară solicitările de proiecte devin mai mari în locații cum este Clujul, deci atunci există o presiune și mai mare să se externalizeze proiecte de IT către țări cum este România. Adică, atunci când erau probleme afară profitam aici. Atâta doar că acum nu avem cum profita pentru că nu există personal. Firmele din Cluj au deja mulți angajați care lucrează în sistem remote – eu știu angajați care lucrează din Thailanda sau de altundeva unde este mai cald decât la noi – așa că teoretic este posibil să angajăm persoane dintre cele disponibilizate. Noi, la NTT Dat, facem angajări tot timpul, și acum avem deschise o mulțime de poziții. Dar nu există personal în piață și este o luptă continuă pe angajați. De asta angajăm și oameni care lucrează de la distanță, de fapt angajăm ce găsim. Chiar acum oamenii din conducere sunt la Novi Sad, în Serbia, să vadă cum reușim să câștigăm de acolo mai mulți oameni. În momentul de față, avem circa 700 de proiecte în derulare pentru diverse companii și în jur de 2.000 de oameni angajați direct sau indirect, și suntem în permanență în căutare de resurse. Repet, din punctul meu de vedere acum nu există o situație care să afecteze industria IT. Vom vedea ce se întâmplă peste 3-4 ani.”, spune Daniel Metz, președintele Consiliului de Administrație al NTT Data.

Iar NTT Data nu este o excepție în România, lipsa de personal în IT regăsindu-se la nivelul întregii țări. ”La ora actuală, din câte știu eu dintr-un studiu făcut în 2021, la nivelul întregii țări există cam 230 – 250.000 de angajați în IT. Tot din studiul respectiv știu că există o nevoie permanentă de 20-25.000 de angajați. Acum situația s-a cam stabilizat în România, iar companiile nu mai reușesc să crească pentru că nu au resurse umnane, deși există pe piață o sumedenie de proiecte.”, afirmă Daniel Metz.

Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS

Totuși, situația ar putea să difere puțin în cazul firmelor mici. ”Unele firme de IT, care colaborează cu companii din domeniul financiar și bancar din Marea Britanie, își amână sau îngheață proiectele, ca urmare a turbulențelor din sector. Însă, în general, firmele de IT vor încerca să-și mențină păersonalul din cauza lipsei de angajați de pe piață. Dar este posibil să fie unele disponibilizări în cazul persoanelor cu salarii foarte mari, care nu vor accepta să le fie reduse veniturile.”, spune Vladimir P., patronul unei firme clujene de IT cu 10 angajați.

Însă, în cazul firmelor mari, care lucrează pe mai multe contracte, nu par să existe probleme. ”Nici eu nu cred că situația de pe plan mondial va avea repercursiuni mari pe piața locală. Poate că există totuși o zonă care va fi afectată, și mă refer în primul rând la zona de cripto și cea de web, de e-commerce, care în perioada de pandemie au crescut foarte mult și care s-au repliat un pic. Dar sunt industrii unde există o cerere deosebită, cum ar fi zona de soft, maschine learning sau inteligență artificială. Și cum există criză de personal, conversia oamenilor se face destul de repede. Există însă o mișcare de relocare pe diverse piețe, există o tendință spre un fel de clusterizare: europenii să lucreze cu europenii sau americanii mai mult cu Amerciua de Sud și mai puțin cu China. La noi, la AROBS există o tendință de creștere, cred că avem 100 de poziții deschise la ora actuală.”, spune Voicu Oprean, fondator și CEO al companiei clujene AROBS.

Marcel Borodi, fost director general al Brinel, membru în CA al SNEF CEE

Cam aceeași opinie o are și Marcel Borodi, până recent director general al companiei Brinel, în prezent membru în Consiliul de Administrație al SNEF CEE, grup din care face parte și firma clujeană. ”Din ce știu eu nu se întrevede ceva de genul ăsta, respectiv disponibilizări de personal în Cluj, în primul rând pentru că cei de aici lucrează pe contracte care nu se întrerup fiindcă o firmă își concediază angajații. După pandemie ei au angajat mult, dar după aceea, în situația asta marcată de criza de energie și război, creșterea s-a mai domolit. Marile corportații care sunt cotate la Bursă pot să angajeze și concedieze foarte repede, fiindcă piața americană nu este ca cea europeană, creșterea rapidă și concedierea rapidă este specifică la ei, nu pe piețe unde dacă dai afară un om care a lucrat la tine 20 de ani penalizările sunt foarte dureroase, cum este în Franța sau în Germania. Asta nu înseamnă că Microsoft Romania sau filialele Gooogle sau Amazon nu o să facă concedieri, să zicem 5% din oameni. Dar 5% din 50 nu e atât de grav. La noi, la Brinel se angajează. În prezent avem în jur de 170 de angajați și cam 20 de poziții deschise. Nu este o problemă acoperirea cu contracte, problema este că nu găsești oamenii de care ai nevoie, cu o anumită experiență.”, spune Marcel Borodi.

Bianca Muntean, manager Transilvania IT Cluster

De altfel, aceasta pare a fi situația pe toată piața de IT din Cluj. ”În momentul de față, nu se resimte în firmele clujene un trend similar celui mondial. Nu există concedieri masive, dimpotrivă, companiile clujene continuă să fie achiziționate de mari jucători globali. Poate într-un val, al nu știu câtelea, va fi afectată și piață clujeană. Evident, urmează și o criză economică. Însă, în situația actuală, ca și model de afaceri nu au existat discuții în această direcție, iar zona de selecție din IT-ul clujean este la fel de fierbinte și de solicitantă ca și până acum. De altfel, în toată România există un deficit de personal în IT de circa 10-012%, în condițiile în care în acest domeniu lucrează, conform ultimelor date, 270.000 de oameni. De asta se merge mult și pe reconversie profesională, iar IT-clujean este o piață care în prezent angajează”, spune Bianca Muntean, manager Transilvania IT Cluster, asociație din care fac parte peste 130 firme.

În concluzie, IT-ul clujean este pe dos față de cel din America: acolo se concediază, aici se angajează.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut