Ce se ascunde în spatele moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, anunțată de PSD?

Social democrații amenință cu moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Mărul discordiei este, de data aceasta, Planul Național de Redresare și Reziliență. Conform unor simple calcule, însă, situația nu e tocmai roz, în acest moment, pentru PSD, astfel că se caută soluții pentru susținere. Rămâne de văzut ce vor decide reprezentanții AUR, care se pare, nu se grăbesc să bată palma în acest sens. Pe de altă parte, reprezentanții puterii atrag atenția că intenția social democraților de a depune moțiune de cenzură împotriva executivului este doar un exercițiu de imagine pentru propriul electorat. PSD-iștii stiu că e sortită eșeculu, spun ei.

Și unii specialiști consideră că în spatele inițiativei social democraților stă, de fapt, doar intenția de a se face cât mai vizibili. În opinia lui Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, moțiunea anunțată se înscrie în categoria acelor moțiuni depuse doar pentru a „hărțui” Guvernul, pentru că șanse prea mari să treacă nu există.

„Intenția PSD de a depune o moțiune de cenzură se înscrie în practica încetățenită în România odată cu legislatura 1992-1996, atunci când opoziția de la vremea respectivă, dominată de PNȚCD, a „brevetat” sloganul „Nicio sesiune, fără moțiune!”

Există, de fapt, în funcție de scopul lor real, două tipuri de moțiuni de cenzură. Pe de o parte, cele care sunt menite să răstoarne efectiv guverne, atunci când opoziția presimte că există șanse reale de schimbare a majorității parlamentare. Acesta a fost cazul cu Guvernul Boc în 2009, cu Guvernul Ungureanu în 2012 sau, mai recent, cu Guvernele Dăncilă în octombrie 2019 sau Orban în februarie 2020.

Pe de altă parte, avem un al doilea tip, moțiunile de cenzură depuse pentru a „hărțui” guvernul, opoziția încercând să capitalizeze prin vizibilitatea sporită a criticilor virulente pe care le aduce guvernului și prin specularea unor eventuale stângăcii ale acestuia în a-și apăra bilanțul. Obiectivul nu este răsturnarea guvernului, fiindcă se știe că nu există șanse în acest sens.

Moțiunea pe care încearcă să o depună PSD se înscrie, în mod evident, în această a doua categorie”, afirmă Sergiu Mișcoiu.

El mai arată că dezbaterea PNRR este o ocazie favorabilă pentru un asemenea demers, din trei  motive.

„Odată, fiindcă, pe fond, conține o serie de angajamente referitoare la reforme asociate inevitabil cu austeritate bugetară, care nu pot decât să stârnească nemulțumirea publică. Apoi, fiindcă Guvernul a ezitat inițial să prezinte PNRR în Parlament, ceea ce i-a adus critici legate de lipsa de respect față de forul reprezentativ suprem al țării. Și, în fine, mai general, fiindcă PNRR este proiectul major al actualei coaliții față de care principalul partid de opoziție nu s-ar putea situa decât împotrivă (altfel, care i-ar mai fi menirea ca partid de opoziție?)”, mai spune Sergiu Mișcoiu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut