Ce loc ocupă Cluj-Napoca în topul orașelor ”responsabile”

O platformă specializată în călătorii a realizat un studiu în rândul a 167 de orașe din întreaga lume, luând în considerare 28 de factori din domenii cheie în turism, topul orașelor responsabile fiind condus de orașul-port olandez Rotterdam, iar Cluj-Napoca s-a plasat înaintea Bucureștiului în acest clasament.

Platforma momondo a lansat un Indice al orașelor pentru călătorii responsabili, iar în clasamentul rezultat Cluj-Napoca a ocupat locul 86, în vreme ce capitala, București, a luat locul 105.

Indicele orașelor pentru călătorii responsabili este un ghid interactiv, creat pentru a ajuta călătorii să ia în considerare aspecte legate de sustenabilitate atunci când își plănuiesc călătoriile internaționale, emisia de carbon a aeroporturilor, traficul local și calitatea aerului. Indicele analizează 167 de orașe din 63 de țări, luând în calcul 28 de factori. Orașul nostru s-a plasat pe această poziție datorită unora dintre cele mai ieftine oferte de închirieri de mașini ecologice, densității mari de piețe și magazine second-hand și a numeroase muzee pe kilometru pătrat. Astfel, la noi sunt oferite mașini ecologice de închiriat la prețuri cu 32% mai ieftine decât mașinile ne-ecologice. Și Bucureștiul, are câteva aspecte apreciate de călătorii responsabili: capitala pune la dispoziție câteva opțiuni ieftine de închirieri de mașini ecologice, cu prețuri cu 38% mai ieftine decât mașinile convenționale. În plus, infrastructura de transport urban are o calitate decentă, ceea ce înseamnă că turiștii pot vizita obiective turistice fără să o amprentă de carbon semnificativă.

Rotterdam, Amsterdam și Graz ocupă primele trei poziții în clasament, iar primele zece locuri aparținând unor orașe din Europa. Portul olandez Rotterdam a obținut cel mai mare punctaj, deoarece aeroportul său dispune de un sistem avansat de management al carbonului, are numeroase proprietății cu prețuri accesibile, o rețea de transport feroviar urban excelentă și cele mai extinse piste pentru biciclete. Amsterdam ocupă locul al doilea pentru accesibilitatea călătoriilor cu bicicleta și străzile pietonale, opțiuni viabile pentru mașini ecologice și o densitate ridicată a stațiilor de încărcare electrică. Graz s-a plasat pe locul al treilea datorită legăturilor feroviare foarte bune, numeroaselor stații de încărcare electrică și centrului vechi, care face parte din patrimoniul Mondial UNESCO.

Vancouver ocupă primul loc înAmerica de Nord, mai ales datorită calității aerului, Tokyo a cucerit podiumul în regiunea Asia-Pacific, pentru că piețele sale, teatrele și galeriile de artă sunt extrem de accesibile. Santiago din Chile domină topul Americii Latine, pentru cea mai mare reducere la prețurile zborurilor în extra-sezon și aeroportul său cu recunoaștere pentru buna gestionare a carbonului, iar Tunis a obținut primul loc în regiunea Africa-Orientul Mijlociu, datorită numeroaselor sale piețe și magazine second-hand.

Top 10 orașe ”responsabile”

  1. Rotterdam, Olanda
  2. Amsterdam, Olanda
  3. Graz, Austria
  4. Trondheim, Norvegia
  5. Munich, Germania
  6. Helsinki, Finlanda
  7. Stockholm, Suedia
  8. Zurich, Elveția
  9. Gothenburg, Suedia
  10. Viena, Austria

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut