Ce beneficii extrasalariale sunt oferite angajaților din România și ce vor aceștia

Patru din zece angajatori oferă mai multe beneficii extrasalariale decât anul trecut, tichetele de masă, primele de sărbători și abonamentele la clinici medicale private fiind cele mai frecvente avantaje oferite angajaților.

Aproape 85% dintre companiile participante la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România spun că oferă angajaților beneficii extrasalariale și că acestea rămân un criteriu important pentru candidați atunci când își aleg angajatorul. Tichetele de masă apar cel mai frecvent în structura pachetului de beneficii, 77,1% dintre angajatori declarând că le au incluse. Sunt urmate de primele de sărbători, oferite de 68,6% dintre respondenți, abonamente de sănătate la clinici private (55,7%) și zile libere suplimentare (41,4%). De asemenea, 40% dintre companii oferă angajaților acces la training-uri de specializare profesională, 34,3% organizează petreceri anuale cu echipa sau teambuilding-uri, 31,4% decontează transportul, iar 30% oferă vouchere cadou.

Tot mai des sunt întâlnite în ultimul timp și beneficii mai noi, precum masa de prânz la birou, tichete de vacanță, coșuri cu produse cadou, masaj la birou sau servicii de consiliere psihologică. Bonusurile de performanță, pachetele de acțiuni, evenimentele mondene trimestriale, voucherele pentru ziua de naștere sau vinerea scurtă sunt alte beneficii care completează lista, dar la puține companii.

Cât costă pachetul extrasalarial

Suma medie cheltuită în acest scop este cuprinsă între 400 și 600 de lei pe lună, pentru fiecare angajat. Astfel, 18,3% dintre companii au un buget mediu cuprins între 200 și 400 de lei, la fel de multe între 600 și 800 de lei, 11,3% între 800 și 1.000 de lei și 5,6% peste 1.000 de lei.

Circa 40% dintre cei care au participat la sondaj au răspuns că, față de anul trecut, oferă mai multe beneficii angajaților. 55,7% oferă la fel de multe, în timp ce, pentru 4,3%, pachetul extrasalarial s-a diminuat. Cei mai mulți dintre cei care au acum mai multe decât anul trecut indică și o alocare suplimentară de buget, cuprinsă între 5 și 10%.

De remarcat că nici în cazul firmelor care au făcut reduceri tăierile din buget nu sunt drastice: 80% dintre angajatorii care în 2022 au avut un pachet ajustat în minus au redus cu maximum 10% sumele destinate acestui scop. Privind pachetul extrasalarial pentru anul viitor, majoritatea companiilor (61,4%) spune că încă nu a fost decisă structura acestora, 17,1% anunță deja că vor include mai multe beneficii, 2,9% vor scădea numărul lor, iar 18,6% spun că vor avea același buget, însă vor face unele înlocuiri, și vor renunța la beneficiile pe care angajații nu le folosesc înlocuindu-le unele noi, pe care ei și le doresc.

Ce vor angajații

Pe de altă parte, angajații își doresc cel de-al 13-lea salariu, săptămâna de lucru de 4 zile, cu scurtarea programului de lucru la 32 de ore pe săptămână, acoperirea cheltuielilor casnice (facturile la utilități) și extinderea pachetului de beneficii și pentru membrii familiei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut