Ce au găsit polițiștii în urma celor 146 de percheziții la persoane implicate în operațiuni ilicite în domeniul silvic

Material lemnos, bani, muniție, telefoane mobile, laptopuri și medii de stocare au ridicate de polițiști în urma celor 146 percheziții la persoane cercetate pentru evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare

Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice – IGPR, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a pus, miercuri, în aplicare 146 de mandate de percheziție domiciliară în municipiul București și în județele Albă, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Constanța, Dolj, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Suceava și Teleorman, la sediile sociale și puncte de lucru ale unor firme, dar și la domiciliile unor persoane fizice și la sediile unor ocoale silvice.

Potrivit celor anunțate, vineri, de IGPR, în urma perchezițiilor domiciliare au fost descoperite și ridicate 18 laptopuri, 62 de telefoane mobile, 20 de medii de stocare, o armă neletală deținută ilegal, supusă autorizării, 198.510 lei, 87.075 de euro și 100 de dolari. De asemeni, au fost descoperite 70 de elemente de muniție, deținute ilegal de o persoană, față de care a fost dispusă măsura suspendării dreptului de deținere, port și folosire a armelor și al munițiilor. Totodată, au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale la Legea nr. 171/2010, în valoare totală de 125.000 de lei, fiind confiscați 436,21 metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 292.311 lei, 16.796 de bucăți de lambriu și 438 de bucăți de grinzi.

„În urma controalelor de specialitate finalizate până în prezent au fost descoperite diferențe între stocurile faptice și scriptice ale depozitelor de material lemnos, și anume un minus de 701,65 metri cubi de lemn rotund, în valoare de 561.320 de lei, un plus de 78,7 metri cubi de lemn rotund, în valoare de 62.960 de lei și un minus de 113,87 metri cubi de biomasă, în valoare de 113.870 de lei. Totodată, a mai fost descoperit un plus de 6,46 metri cubi de lemn de foc, în valoare de 3.230 de lei, un plus de 265,71 metri cubi de lemn de lucru, în valoare de 318.852 de lei și un plus de 547,85 metri cubi de cherestea, în valoare de 684.812,5 lei. În situația a 11 depozite verificate, au fost indisponibilizați 21.289,18 metri cubi de material lemnos, în vederea efectuării de măsurători de specialitate, de către organele de control din cadrul Gărzii Forestiere, pentru stabilirea prejudiciului cauzat prin activitatea infracțională desfășurată, bugetului de stat și mediului înconjurător. Pe parcursul documentării activității infracționale, anterior efectuării perchezițiilor care au avut loc miercuri, 28 septembrie, au fost confiscați peste 100 de metri cubi de material lemnos. Verificările și măsurătorile de specialitate sunt continuate în cadrul a două arii de exploatare și în cadrul celor 11 depozite” – precizează IGPR.

***

Perchezițiile au fost efectuate în cazul a două grupări constituite în județul Suceava despre care s-a stabilit că ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură și alte activități forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea și rindeluirea lemnului” și „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare”. Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic.

Practica evidențierii fiscale parțiale/ neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Cluj, Constanța, Suceava, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/ prelucrare buștean/ producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste.

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieșit că banii rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut