Catherine Russell – a patra femeie care conduce UNICEF

Catherine Russell a preluat, la 1 februarie, responsabilitățile de director executiv al UNICEF, devenind astfel cea de-a patra femeie care conduce organizația în cei 75 de ani de la înființare.

„Este o onoare și un privilegiu să mă alătur UNICEF și să contribui la conducerea acțiunilor remarcabile pe care le desfășoară în beneficiul copiilor în aceste momentele cruciale. Într-o perioadă în care milioane de copii din întreaga lume resimt încă șocul provocat de pandemia de COVID-19 și de alte crize, UNICEF este principalul promotor al mobilizării în vederea protecției drepturilor și viitorului acestora. Sunt nerăbdătoare să îmi încep activitatea”, a declarat Catherine Russell, conform unui comunicat al organizației, remis ziarului Făclia.

Conform comunicatului, în perioada 2020 – 2022, Catherine Russell a lucrat în guvernul SUA ca asistentă a președintelui și directoare a Biroului pentru personal prezidențial al Casei Albe. Între 2013 și 2017, în cadrul Departamentului de Stat al SUA, a fost ambasadoare itinerantă pentru probleme globale legate de situația femeilor, post în care a reprezentat Statele Unite în peste 45 de țări și a conlucrat cu guverne străine, organizații multilaterale și societatea civilă. A fost principala arhitectă a inovatoarei „Strategii globale a SUA pentru împuternicirea adolescentelor”.

Anterior, a ocupat funcții ca asistentă adjunctă a președintelui la Casa Albă, în mandatul președintelui Barack Obama, consilier superior pentru probleme legate de situația femeilor la nivel global în cadrul Comisiei pentru relații externe a Senatului, procuror general adjunct asociat la Departamentul de Justiție și director de personal al Comisiei juridice a Senatului. În 2020 a predat la Harvard Kennedy School, în calitate de membră asociată a Institutului de Studii Politice. A fost copreședintă a consiliului de administrație al rețelei Women’s Foreign Policy Group, membră a consiliului de administrație al organizației Women for Women International, membră a comitetului consultativ al Sesame Street, membră a organizației nonprofit KIVA Advisory Council și membră a inițiativei Trust Women a Fundației Thomson Reuters. A obținut licența în filosofie cu titlul magna cum laude la Boston College și diploma de doctor în drept la Facultatea de Drept din cadrul Universității George Washington.

Catherine Russell este cel de-al optulea director executiv al UNICEF, în care lucrează 20.000 de persoane.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut