Câte monede circulă în România

Poate am fi tentați să spunem că, la ora actuală, în țară se află în circulație doar 4 monede – de 1, 5, 10 și 50 de bani – însă, pe lângă acestea, Banca Națională a României a mai lansat și monede cu caracter comemorativ, care pot fi utlizate și la efectuarea de plăți, dar au o valoare numnismatică mult mai mare.

Alături de cele 4 monede ”normale” – de 1 ban (oțel placat cu aramă), 5 bani (oțel placat cu cupru), 10 bani (oțel placat cu nichel) și 50 bani (alamă) – Banca Națională a mai lansat de-a lungul timpului și numeroase monede cu caracter comemorativ care sunt încă ”în funcțiune”. Toate au valoarea nominală de 50 bani, însă au un aspect deosebit.

Emisiunea din 2011, dedicată lui Mircea cel Bătrîn

Astfel, în 2010 a fost lansată emisiunea dedicată pilotului Aurel Vlaicu (foto), formată dintr-o monedă metalică de circulaţie şi o monedă metalică pentru colecţionare, în 2011 a apărut emisiunea dedicată domnitorului Mircea cel Bătrîn (monedă din alamă, de circulaţie, şi o monedă din aur, pentru colecţionare), în 2012 a fost lansată emisiunea aniversară Neagoe Basarab (o monedă din aur pentru colecţionare şi una din alamă, de circulaţie), iar în 2014 o emisiune dedicată unui alt domnitor – Vladislav I Vlaicu (monedă din aur pentru colecţionare şi o monedă din alamă de circulaţie).

În 2015 a apărut o monedă din alamă, dedicată împlinirii a 10 ani de la denominarea monedei naționale, în 2016 o emisiune dedicată lui Iancu de Hunedoara (monedă din aur pentru colecţionare şi una din alamă, de circulaţie), în 2017 o monedă din alamă, cu tema 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, iar în 2018 o emisiune dedicată centenarului Marii Uniri (o monedă din aur, una din argint și una din alamă pentru colecționare).

Emisiunea din 2019 cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul

În 2019 au apărut nu mai puțin de 4 emisiuni: prima dedicată vizitei Papei Francisc în România (monede din aur și alamă pentru colecționare și o monedă din alamă pentru circulație), a doua cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul (monedă din aur și alamă pentru colecționare și o monedă din alamă pentru circulație), a treia cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Regina Maria (monedă din aur și alamă pentru colecționare și o monedă din alamă, pentru circulație) și cea de-a patra cu tema 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989 (monede din argint și alamă pentru colecționare și o monedă din alamă, pentru circulație).

Dacă despre monedele din metale nobile este clar că au o valore mult mai mare chiar și decât cea cu care au fost vîndute de BNR, trebuie spus că inclusiv monedele confecționate din metale comune au o valoare superioară celei nominale, așa că nu este defel indicat să plătiți ceva cu ele. Cine știe, poate peste ani o să vă faceți fericiți nepoții.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut