Catalogul „In Memoriam Corneliu Baba”, lansat la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Cu prilejul finisajului expoziției „In Memoriam Corneliu Baba (1906 – 1997)”, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a fost gazda unui eveniment editorial semnificativ, joi, 2 februarie. A fost adus în atenția publicului volumul omonim cuprinzând referințe critice semnate de Adina Rențea, Vladimir Bulat, Sebestyén György Székely, Mark Lammert și Andrei Pleșu.

Catalogul trilingv (trad. în maghiară și engleză de Portik Blénessy Ágota, Alexandra Tolescu și Francis Howlett, fotografii și design grafic Marius Sabău) a fost prezentat de istoricul de artă Sebestyén György Székely, iar oficiile de gazdă au fost asigurate de istoricul Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

„Despre Baba putem spune că a făcut acel drum în arta românească ce nu s-a făcut de la un El Greco, un Rembrandt sau de la un Goya încoace. Mă bucur că acest catalog a apărut în cadrul acestei expoziții. Mă bucur de gestul făcut de Muzeul de Artă de a marca această importantă aniversare pentru o figură majoră a artei românești și aici un aport foarte mare l-au avut doamna Albani, care este cea mai bună cunoscătoare a operei și Alexandra Sârbu, care a participat din partea muzeului la organizarea expoziției. Când am scris textul, nu atât lucrările m-au ajutat, cât confesiunile și jurnalele lui Baba, care au fost recent publicate de doamna Albani, sunt patru volume. În arta lui Baba, cutremurul, cu toate sensurile acestui cuvânt a dobândit exprimări foarte originale. Citind aceste texte, pe mine m-a frapat cât de curajos și de lucid a scris Baba despre țara în care trăiește, despre societatea în care se află.”, a spus Sebestyén György Székely.

Dl Lucian Nastasă-Kovács a menționat o parte dintre proiectele la care se lucrează intens în prezent în cadrul instituției pe care o conduce, munca de cercetare din spate, anunțând, totodată, o viitoare expoziție dedicată pictorului Tasso Marchini, pe care o pregătește.

Expoziția „In Memoriam Corneliu Baba (1906 – 1997)” mai poate fi vizitată până în data de 5 februarie.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut