Cătălin Predoiu și-a ridicat în cap angajații din pușcării. Posibile proteste și la Penitenciarul Gherla

Sindicaliștii din penitenciare îl acuză pe ministrul Cătălin Predoiu de lipsă de reacție privind problemele din închisori, atât față de acordarea, conform legii, a majorărilor salariale promise personalului angajat, cât și față de noile prevederi cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) referitoare la pensionarea polițiștilor, militarilor și polițiștilor din penitenciare, și anunță proteste de amploare atât în în fața ministerelor din București, cît și în închisori. Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) explică pentru cititorii Făcliei Cluj nemulțumirile sindicaliștilor și modalitatea de desfășurare a protestelor, unele dintre aceste putând avea loc chiar și în Penitenciarul Gherla.

Federația îl atenționează pe ministrul Justiției Cătălin Predoiu, în subordinea căruia se află sistemul penitenciar din România, că polițiștii de penitenciare vor bloca activitatea închisorilor din cauza lipsei de reacție a acestuia vizavi de problemele din pușcării, ceea ce ar putea conduce la încălcarea drepturilor persoanelor aflate în detenție, cu toate repercursiunile ce ar putea urma.

Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

”Suntem foarte nemulțumiți de atitudinea ministrului Cătălin Predoiu referitoare la un subiect prezent în spațiul public, cu referire la condițiile de pensionare a polițiștilor, militarilor și polițiștilor din penitenciare. Dacă Vasile Dâncu, ministrul Apărării și Lucian Bode, ministrul de Interne au avut o poziție fermă și au spus că nu sunt de acord cu modificarea condițiilor de pensionare a militarilor, respectiv a polițiștilor, minstrul Cătălin Predoiu, care are în subordinea sa penitenciarele, nu a avut nici măcar o simplă reacție. Această pasivitate ne nemulțumește, deoarece această atitudine poate determina pensionări în Poliția penitenciară, ceea ce ar conduce iarăși la subdimensionarea personalului. Concret, vor pleca mulți polițiști din penitenciare, sistem care este și subdimensionat și subfinanțat. Practic, nu mai știm cu cine va mai face treabă ministrul Predoiu, dacă pleacă în pensie circa o treime din polițiștii din penitenciare, cei care îndeplinesc condițiile de pensionare în acest moment. Odată pensionați polițiștii din penitenciar și polițiștii militari care au o anumită experiență, instituțiile de forță ale statului se vor deprofesionaliza.”, spune Cosmin Dorobanțu, președintele FSANP.

Schimbarea sistemului de pensii – modificarea regulilor jocului, în timpul jocului

Noile reglementări privind pensionarea polițitilor cuprinse în PNRR, nu sunt defel pe placul angajaților din penitenciare. ”Noi avem reglementări diferite față de celelate pensii. Pensiile noastre nu pot intra pe principiul contributivității, așa cum și-au asumat USR-ul cu PNL-ul în PNNR. Tehnic nu se poate introduce acest principiu al contributivității. Să vă dau un exemplu. Eu, acum 15 ani, cînd am ales să mă angajez în Poliția penitenciară, am avut anumite drepturi. Acum vine Guvernul Ciucă și vrea să modifice regulile jocului, în timpul jocului. Acum ar urma să mi se calculeze pensia în funcție de contributivitate, și nu la fel cum se calcula în momentul în care eu m-am angajat. Cred că nici Guvernul nu știe cum. Asta este o măsură populistă. USR-ul a venit cu o măsură populistă în PNRR, cu eliminarera pensiilor speciale, dar militarii nu au pensii speciale. Ajungând în spațiul public cu acest subiect nu fac altceva decât să irite militarii și polițiștii. ”, spune președintele FSANP.

Proteste prin exces de zel. Ar putea fi încălcate drepturile deținuților

Polițiștii din penitenciare au ales o metodă inedită de desfășurare a protestelor. ”Noi, în penitenciar, dacă am aplica întocmai toate regulamentele de ordine interioară, toate dispozițiile ministrului și directorului general al Poliției penitenciare, am bloca bloca toată activitatea, din cauza birocrației care sufocă acest sistem. În prezent, noi mai facem un fel de concesii, tocmai ca drepturile deținuților să fie respectate. Dacă ar fi să facem o percheziție sau apelul deținuților cum scrie la carte, am îngreuna foarte mult activitățile cu deținuții, plimbările acestora, am întârzia inclusiv prezentarea la instanțele de judecată. Noi facem anumite lucruri cumva mai superficial, tocmai pentru a nu afecta drepturile deținuților. Pentru că, dacă le sunt afectate drepturile, deținuții se revoltă. Dacă se va face exces de zel vor fi revolte în penitenciare. Dar, noi nu dorim acest lucru.”, explică Cosmin Dorobanțu.

El afirmă că primele închisori unde se vor desfășura astfel de acțiuni sunt cele din Vaslui și Deva. ”Avem un grafic. Primele penitenciare care și-au maifestat disponibilitatea sunt cele din Vaslui – în prima săptămână din august, și Deva – în a doua săptămână. În funcție de discuțiile pe care le vom purta cu ministrul Justiției, am putea stopa sau continua acțiunile. Dacă vom continua, deși că până acum nu am purtat discuții în acest sens, este posibil ca și la penitenciarul din Gherla să se ajungă la exces de zel tot în luna august.”, spune președintele Federației sindicale.

Neacordarea majorărilor salariale scoate din nou polițiștii în stradă

O nemulțumire mai veche a angajaților din penitenciare se referă la înrârzierea acordării majorărilor salariale, și aceasta în pofida promisiunilor repetate făcute de partidele politice din Guvern.

”Sindicatele din penitenciare și câteva sindicate din poliție vrem să facem un protest simbolic, în ultima săptămână din iulie. Vor protesta doar liderii de sindicate din toată țara, pentru a atrage atenția PNL-ului și PSD-ului privind tergiversarea aplicării Legii salarizării. În cursul anului, din februarie până în iulie, noi am avut nenumărate întâlniri cu reprezentanții acestor partide, și ni s-a promis că se va acorda penultima tranșă de majorare în 1 iulie, iar din 1 decembrie se va acorda și ultima tranșă de majorare, cu punerea în plată de la 1 ianuarie. Suntem în 17 iulie și nici măcar penultima tranșă nu ne-au acordat-o. Ei au votat o lege în Parlament, prin care care să acorde angajaților din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională o pătrime din diferența salarială rămasă restantă. Nu ne-au dat-o. Cel mai probabil, protestul va începe la Ministerul Finanțelor, peste circa o săptămână jumătate. Vor urma și alte proteste la ministerele de resort, adică la Ministerul de Justiție, Ministerul de Interne și Ministerul Muncii, urmând ca spre finalul anului să avem un protest de amploare, în fața palatului Parlamentului, cu deplasare pe jos până la Guvern, ceea ce va bloca întregul trafic al Bucureștiului. Se preconizează să participe 5 – 6.000 de polițiști, polițiști de penitenciare și militari rezerviști.”, afirmă Cosmin Dorobanțu.

Reamintim că acțiuni de protest ale politiștilor au avut loc atât anul trecut cât și în acest an, revendicările fiind legate de aplicarea legii salarizării, majorarea pensiilor foştilor angajaţi din sistem şi actualizarea, la nivelul anului 2022, a normei de hrană şi de echipare a angajaţilor.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut