Cât din salariul minim net se plătește pentru o chirie în Cluj-Napoca

Peste jumătate dintre tinerii din România locuiesc împreună cu părinții, unul dintre motive fiind costul ridicat al chiriilor, iar orașul nostru se situează în topul localităților cu cele mai mari chirii.

Majoritatea tinerilor cu vârsta între 18 și 34 de ani locuiesc împreună cu părinții – 57,8%, față de 49,4% media Uniunii Europene (UE), adesea forțat, negăsind alte soluții locative sustenabile, vârsta medie la care aceștia părăsec locuința părintească fiind de 27,9 ani.

Din păcate, 8,4% dintre tinerii între 15-29 ani din România trăiesc în gospodării care utilizează mai mult de 40% din venit pentru cheltuielile cu locuința, ei încadrându-se în fenomenul denumit Povara Costului Locuirii. De asemenea, 64,7% dintre tineri trăiesc în gospodării supraaglomerate, față de 27,5% cât este media în UE, iar 21,9% dintre ei suferă de lipsa sau precaritatea severă a locuinței, raportat la 6,5% media Uniunii.

De remarcat și creșterea costului închirierii cu 10,1%, din 2015 în 2020. O chirie medie pentru o garsonieră în București sau Cluj-Napoca reprezintă 87,3% din salariul minim net, iar chiria pentru un apartament cu două camere, 129,66% din salariul minim net.

Studiul relevă că, în timp ce 96% din populația Românei trăiește în locuințe proprietate personală, tinerii se confruntă cu un deficit de locuințe disponibile la prețuri accesibile. Din păcate, posibilitatea de a deține propria casă este întârziată de lipsa opțiunilor, iar locuința reprezintă unul dintre factorii determinanți pentru deciziile majore ale tinerilor, printre care mutarea din casa părintească, întemeierea unei familii, alegerea momentului pentru a avea copii sau alegerea orașului în care să locuiască.

Analiza „Tineri acasă”, o cercetare ce abordează principalele provocări referitoare la modul în care tinerii locuiesc sau pot obține o locuință, a fost realizată de Consiliul Tineretului din România.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut