Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor funcționează și în plină pandemie

Una dintre puținele instituții înființate înainte de 1989 și care continuă să funcționeze și astăzi este Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Cluj, care își continuă neîntrerupt activitatea încă de la constituire și lucrează și în această perioadă marcată de restricțiile impuse de pandemie.

”Suntem una dintre cele mai vechi Case de Ajutor Reciproc din țară, și funcționăm fără întrerupere încă de la constituire. În județul Cluj există cinci filiale CARP – în Cluj-Napoca, Turda, Dej, Gherla și Huiedin -, dar la nivelul întregii țări există circa 150 de filiale, iar membrii, dacă se mută în altă localitate, își pot transfera toate drepturile la cea mai apropiată filială”, spune Alexandru Pop (foto), președintele CARP Cluj.

Pentru a deveni membru al CARP Cluj este suficientă depunerea unei cereri, cu mențiunea că membri pot deveni și persoane care încă se mai află în activitate. Membrul trebuie să achite o cotizație lunară (cea minimă este de 3 lei, iar pentru cea maximă nu există limită) și o contribuție lunară de 7 lei. Din cotizație se constituie fondul social din care se acordă împrumuturi. Acest fond poate fi returnat în orice moment, fie titularului, dacă decide să renunțe la calitatea de mebru, fie urmașilor, în caz de deces.

Împrumuturile se acordă în funcție de valoarea capitalului contituit, pe o durată de timp între una și 36 de luni. Valoarea împrumutului este echivalentă cu de 5 ori valoarea fondului acumulat, dar nu poate depăși 30.000 lei. Dobânda percepută pentru împrumut variază în funcție de valoarea acestuia și este între 0% pentru un împrumut egal cu pensia minimă (800 lei) și 7% pe an pentru împrumuturi peste 10.000 lei. Pentru un împrumut egal cu valoarea fondului acumulat, dobânda este de 5% pe an. Împrumutul se retrunează în rate lunare, dobânda fiind aplicată la suma rămasă în sold. De remarcat că pentru împrumuturi nu se percepe nici un fel de comision, doar dobândă.

Un alt ajutor pe care CARP îl oferă este ajutorul de deces, valoarea acestuia variind în funcție de vechimea mebrului în cadrul CARP. Spre exemplu, pentru o vechime de un an valoarea ajutorului este de 340 lei, pentru 5 ani – 500 lei, pentru 10 ani – 700 lei, pentru 20 ani – 1.200 lei.

De asemenea, CARP oferă și ajutoare nereturnabile cu caracter medical, care constau din decontarea a 10 zile de tratament, în care se pot face 4 proceduri medicale, în cadrul Centrului medical care funcționează în incinta sediului CARP (Cluj-Napoca, str. Dorobanților nr. 13). De acest ajutor, mebrii CARP pot beneficia, indiferent de valoarea fondului acumulat, o dată la doi ani.

”Noi am continuat să funcționăm, și o facem în contiuare, evident cu respectarea condițiilor sanitare, și în această perioadă de pandemie. Putem fi găsiți la sediu zilnic, de luni până vineri, inclusiv, între orele 7-15.”, spune Alexandru Pop, președintele CARP Cluj.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut