Carbochim face profit, acționarii vând terenul pe care funcționează

Producătorul de abrazive Carbochim din Cluj-Napoca a realizat anul trecut un profit de aproape 1,5 milioane lei, în creștere față de cel din 2020, iar decizia acționarilor companiei este de a vinde întreaga platformă pe care fabrica își desfășoară activitatea.

Conform datelor prezentate de Bursa de Valori Bucureşti, Carbochim a obținut în 2021 venituri de 32,745 milioane lei, în creștere cu 7,83% față de cele din anul anterior, un profit de 1,441 milioane lei, cu 5,1% peste cel din 2020. La începutul acestui an, Carbochim avea active totale de 95,822 milioane lei şi datorii de 15,303 milioane lei.

Reamintim că decizia Adunării Generale a Acționarilor (AGA) Carbochim din luna inauarie a acestui an este de vânzare a terenului și a clădirilor fabricii. ”Prețul vânzării imobilelor nu va putea fi mai mic de 345 euro/mp fără TVA (preț ce include și costul demolării construcțiilor existente pe aceste terenuri)”, se arată în decizia AGA Carbochim, întreprindere ammplasată în piața 1 Mai, pe un teren de peste 120.000 mp. In urma vânzării, prețul obținut pe întreaga platformă Carbochim ar fi de minim 41,4 milioane euro, inclusiv costul demolării construcțiilor existente, unul deloc de neglijat pentru un dezvoltator imobiliar. În prezent, în Cluj-Napoca, prețul pe metru pătrat al unei locuințe este undeva în a 2.300-2.400 euro/mp, așa că tranzacția ar putea reprezenta o afacere foarte profitabilă pentru un dezvoltator imobiliar. Decizia AGA prevede și relocarea fabricii într-un alt imobil, pe care ar urma să se achite maxim 3,5 milioane de euro.

Producătorul clujean de abrazive Carbochim este deținut în proporție de 75,8% de Carbo Europe, companie controlată de Iulian Dascălu, şi în proporţie de 14,28% de Carbo One şi Carbo Two. Jucători din piața imobiliară apreciază că următorul pas ar putea fi achiziționarea platformei Carbochim de o altă firmă controlată direct sau indirect tot de Iulian Dascălu. O comparație între prețul care poate fi obținut din vânzarea fabricii și profitul realizat anul trecut ne arată clar care dintre cele două afaceri este mai profitabilă.

Rămâne de văzut dacă fabrica, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, va fi relocată și își va continua activitatea, așa cum se spune în decizia AGA sau va avea soarta altor întreprinderi clujene: unde funcționa Mucart există acum blocuri, pe terenul producătorului de mobilă Libertatea a apărut parcul tehnologic Liberty, pe cel al fabricii de robineți Armătura va fi dezvoltat, cel mai probabil, tot un proiect imobiliar, la fel cum se întâmplă și pe locul unde exista o secție a întreprinderii Electrometal.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut