Cânt și joc în șezătoare

Un eveniment menit să „reînvie un obicei apus”, acela al șezătorii tradiționale, va fi organizat de școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Primăria Florești, duminică, 6 martie, de Lăsatul secului, la Casa de Cultură Florești.

Vor participa cursanții de la secția țesut-cusut a Școlii Populare de Arte Cluj-Napoca, sub coordonarea expertului Ioana Mureșan, secția actorie, expert coordonator Ruslan Bîrlea,  secțiile externe  canto muzică populară, expert coordonator Adina Hada, joc popular – Florești, expert coordonator Puiu Cristian Senteș și joc popular – Gilău, experți coordonatori Nicoleta și Ciprian Mureșan.

Șezătoarea va include un moment umoristic pus în scenă de cursanții de la secția actorie a Școlii Populare de Arte, iar cursanții secției canto muzică populară de la secția externă Florești vor susține momente artistice legate de eveniment, alături de cursanții claselor de joc popular, de la Ansamblurile Folclorice „Șoimii Carpaților” din Florești și „Cununa Apusenilor” din Gilău. Totodată, la șezătoare va avea loc și o degustare de produse tradiționale.

Cei prezenți vor face o călătorie în timp, pentru a-și aduce aminte ce se petrecea altădată în satele românești. Șezătoarea era un mijloc de relaxare, comunicare și relaționare, într-o perioadă când nu existau televizorul, telefonul mobil și rețelele de socializare. În privința fetelor, scopul principal nu era de natură lucrativă, ci mai degrabă viza întâlnirea cu băieții din sat, spre deosebire de cel al femeilor măritate, care organizau șezătoarea pentru a toarce cânepa și lâna, materie primă pentru confecționarea articolelor de îmbrăcăminte – precizează organizatorii.

Intrarea la acest eveniment va fi liberă și se va face cu respectarea tuturor normelor de distanțare socială, prevăzute de legislația în vigoare.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut