Cândva, „demnitarii noștri mai aveau obiceiul să participe la slujba de Bobotează”…

Peste 4000 de credincioși (mai puțin reprezentanți ai autorităților locale!) au participat vineri, la Catedrala Mitropolitană, la slujba de Bobotează oficiată de ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

„Domnul Iisus Hristos a venit la Iordan și a fost botezat de către Ioan, iar în momentul când ieșea din apă, Cerurile s-au deschis, Duhul Sfânt s-a coborât în chip de porumbel și glas din Cer s-a auzit: «Acesta este Fiul Meu cel preaiubit, pentru care am binevoit». Se descoperea, pe malul Iordanului, învățătura despre Sfânta Treime.

Aceasta este învățătura Bisericii creștine, Dumnezeu este unul în ființă și întreit în persoană: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Fiul se botează în Iordan, Tatăl grăiește din Cer și Duhul Sfânt se pogoară în chip de porumbel. La Bobotează, Domnul Hristos, botezându-se în Iordan, sfințește firea apelor, care vor deveni vehicul purtător de Duh Sfânt”  – a spus ÎPS Andrei.

Poate că nu întâmplător, mitropolitul Clujului a adăugat, la finalul slujbei, câteva cuvinte despre importanța care s-a dat, de-a lungul timpului, de către autoritățile române, acestei sărbători:

„E mare sărbătoarea aceasta, foarte, foarte mare și e sărbătorită de la începutul creștinismului. Și dacă pe plan mondial e sărbătoare mare, la noi, în România, este o sărbătoare foarte mare. Ne aducem aminte că, în Bizanț, la Bobotează, împăratul și împărăteasa, participau  la liturghie și la sfințirea apei. După ce Bizanțul a căzut sub stăpânire turcească, Bizanțul după Bizanț a fost Țara Românească, unde domnitorul și domnița întotdeauna participau la sfințirea cea mare a apei, care avea o dimensiune solemnă în Cetatea de Scaun. Când a devenit România regat, niciodată regele și regina n-au lipsit de la sfințirea cea mare a apei. Mai apoi a venit puterea comunistă, care n-a fost de acord cu ritualurile  religioase. A căzut și comunismul și câțiva ani după căderea lui, demnitarii noștri mari aveau și mai au încă, pe ici, pe colo, obiceiul să participe la sfințirea cea mare  a apei, aducându-și aminte că și demnitarii de odinioară o făceau, pe lângă faptul că avem credința că toate se umplu de sfințenie în această zi. Și de aceea dorim ca la această sărbătoare mare, demnitarii noștri să fie împreună cu noi și cu toții împreună să ne umplem de darul Duhului Sfânt” – a spus ÎPS Andrei.

(La slujba de Bobotează, de la Catedrală, singurii „oficiali” pe care i-am remarcat în acest an au fost comandanții Armatei a IV-a și Jandarmeriei).

La sfârșitul slujbei, credincioșilor le-au fost împărțite flacoane cu apă sfințită. Pentru slujba de Bobotează au fost pregătite 20.000 de sticle de aghiasmă.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut