Campionii și loserii alegerilor

Alegerile pentru europarlamentare s-au încheiat, dar comentariile continuă, stimulând în egală măsură și ironiile la adresa marilor perdanți și deopotrivă la adresa celor care poartă nume celebre, dar le-au făcut de râs, târându-le prin mocirla politicii. Aruncând o privire peste rezultate, vom constata că marea câștigătoare a alegerilor este Alianța USR Plus, care a obținut jack-pot-ul în inima României, adică în București, lansând semnale foarte clare că va fi un candidat și un oponent puternic la alegerile locale de anul viitor. Alianța a cucerit și alte orașe de top, inclusiv Cluj-Napoca. Rezultatul Alianței trebuie perceput ca o mare victorie, în condițiile în care, spre deosebite de balaurii PSD și PNL, nu are tentacule la nivelul țării, adică primari care să fi făcut lobby.

Cartonașul roșu primit de cei mai b(l)azați „jucători” din teren, Dragnea și Tăriceanu, nu doar că produce un cutremur în interiorul partidelor pe care le reprezintă, dar și reconfigurează scena politică, denivelată de numeroasele derapaje. Trimiterea lui Liviu Dragnea în spatele gratiilor adâncește criza în PSD și anunță vremuri tulburi ca Lacul Techirghiol pentru partidul care a dat tonul și tunuri în politica românească în ultimii aproape 30 de ani. Co-președinte cu Mazăre la…Rahova, Dragnea se poate consola cu exemplul lui Nelson Mandela (și nu Mondialu’), care a ajuns președintele Africii de Sud după ce a stat o vreme la răcoare. Pentru că e la modă ca în România să-ți iei un binemeritat concediu de la libertate vreo câțiva ani, perioadă în care toată lumea devine scriitor și cititor în stele, îmi permit să lansez un nou proverb: Pușcăria, brățară de aur.

Aceleași rezultate ne-au demonstrat, nu ca întotdeauna, că sondajele de opinie premergătoare alegerilor pot fi infirmate. PSD și ALDE au resimțit cel mai puternic eșecul. Anticipând obținerea a zece procente în campania electorală, ALDE a primit o lovitură sub centură, iar visul lui Tăriceanu – o alianță cu PSD – s-a transformat în coșmar.

În egală măsură, un alt mare câștigător este însuși președintele Klaus Iohannis, al cărui referendum pe tema justiției a înregistrat o victorie zdrobitoare. Referendum care se face „vinovat” de cozile care s-au creeat la secțiile de votare. Un răspuns pe măsură la precedentul referendum, cel legat de familia tradițională, organizat de Liviu Dragnea și PSD, care a înregistrat o înfrângere umilitoare, prin absenteism. La capitolul umilințe se înscrie din punctul de vedere al subsemnatului și eșecul lamentabil înregistrat de Uniunea Națională pentru Progresul României. De ce m-am legat la cap cu aceeastă formațiune minusculă pe harta politică autohtonă, care a jucat, alături de alte partide liliputane, ca PRU, PSR, PSDI sau BUN, rolul „cenușăresei” în meciul granzilor PNL-PSD, arbitrat de USR Plus? N-aș fi făcut-o dacă printre membri dream-team-ului nu s-ar regăsi doi oameni care pentru mine sunt înainte de toate foști mari sportivi și mi-ar fi plăcut ca în mentalul colectiv să rămână cu această etichetă, dar au câștigat-o și pe aceea de politicieni ratați. Este vorba de Ilie Năstase și Anghel Iordănescu. Cei doi s-au făcut de râs, iar partidul pe care l-au reprezentat n-a obținut nici 1%, ci doar 0,60%, cu alte cuvinte aproape 55.000 de voturi. Boală fără leac, politica l-a făcut pe Ilie Năstase să declare deunăzi că iese din scenă, așa cum a făcut-o atunci când și-a agățat racheta în cui, adică în glorie, dar s-a răzgândit. Motivul să fie miza unui loc călduț la Bruxelles, unde politica se joacă la nivel de Grand-Slam? Gloria lui Anghel Iordănescu a apus de mult. Generalul este cunoscut acum fiindcă este tata lu’ fiul, antrenor la modă în Liga 1.

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie

3 Responses to Campionii și loserii alegerilor

 1. TYP

  Sa-l pupi in Kur pe Iohannis-tradatorul de neam romanesc, iar de la USR-Plus doar pe cine mai vrea domnia voastra.

  • cristi

   O intrebare către domnia voastră, din partea autorului: „urarea” este pentru jurnalistul Cristian Focșanu sau preotul? Mulțumesc. Vă doresc, în egală măsură, multă sănătate și împlinirea tuturor dorințelor.

 2. TYP

  Sa-i pupi in Kur pe Iohannis-tradatorul de neam romanesc, iar de la USR-Plus doar pe cine mai vrea domnia voastra.