Călugăriță din Eparhia de Cluj-Gherla, aleasă Superioară Generală a Ordinului internațional al Surorilor Sfântului Vasile cel Mare

Ordinul internațional al Surorilor Sfântului Vasile cel Mare va fi condus, în următorii șase ani, de o călugăriță din Eparhia de Cluj-Gherla  – Maica Marcela – Emilia Runcan, din Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria” din România, cu sediul la Cluj-Napoca.

Călugărițele din Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare se află reunite în cel de-al XI-lea Capitlu General, la Roma (8-19 iulie), cu tema „Vin nou în burdufuri noi” (Marcu 2,22), care are menirea „de a conduce surorile să vadă dacă sunt deschise să accepte «vinul nou» care le cheamă la acțiune concretă, aceea de a ajuta întregul Ordin Bazilian să fie o prezență conducătoare și dătătoare de viață în lume”.

Miercuri, 17 iulie, surorile capitulare și-au ales o nouă Superioară Generală a Ordinului, pentru următorii șase ani, în persoana Maicii Marcela – Emilia Runcan, din Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”. Conform celor anunțate de Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare din România, noua Superioară Generală, care a participat la Capitlul General în calitate de Superioară Provincială, are 49 de ani și deține o bogată activitate apostolică în cadrul Provinciei și Bisericii.

La alegeri a fost prezent episcopul Gregorgio Dimitri Gallaro, eparh al Eparhiei italo-albaneze din Sicilia, care a și celebrat Sfânta Liturghie pentru surorile capitulare, în dimineața acestei zile.

Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare are misiunea de a o continua pe cea a Domnului Isus Cristos pentru poporul său, „fiind chemate de El să fie prezența Sa rugătoare, prezența Sa tămăduitoare și prezența Sa dătătoare de viață, făcând cunoscută Împărăția lui Dumnezeu pe pământ”. Ordinul cuprinde în prezent 7 provincii răspândite în întreaga lume – în Philadelphia și în Uniontown – USA, în Argentina, în Ucraina, în România, în Osijek – Croația, în Preșov – Slovacia. De asemeni, structura OSBM mai cuprinde: 3 vice-provincii, în Secovce – Slovacia, în Krizevci – Croația, în Gorlice – Polonia; 3 delegaturi, în Curitiba – Brazilia, în Mariapocs – Ungaria, în Melbourne – Australia; o misiune – în Germania și o mănăstire contemplativă, în Middletown – USA. Toate surorile se află sub conducerea unei Administrații Generale cu sediul la Roma – Italia. Administrația Provinciei din România își are sediul în Cluj-Napoca, la Mănăstirea “Sfânta Macrina”. Surorile Baziliene din România își desfășoară apostolatul pe teritoriul a trei eparhii: Eparhia de Cluj-Gherla, Eparhia de Maramureș și Eparhia de Lugoj.

„Surorile Baziliene sunt prezente în locuri-cheie ale eparhiei noastre, atât prin ajutorul lor caritabil, cât și prin învățătura pe care o oferă copiilor, în institutele de învățământ, mai ales Grădinița «Sf. Ana», dar și în cadrul Liceului Greco-Catolic «Inochentie Micu» sau la Facultatea de Teologie Greco-Catolică. Îi mulțumim lui Dumnezeu și pentru cateheza pe care surorile o fac în diferite parohii, pentru exemplul pe care îl oferă prin trăirea lor. Le mulțumim, totodată, Surorilor Baziliene pentru colaborarea și împreună-rugăciunea din cadrul marilor evenimente ale Bisericii, pentru participarea lor la acțiunile importante și ajutorul pe care îl acordă în diferite împrejurări Bisericii noastre ” – aprecia, în repetate rânduri, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

„Alegerea la conducerea Ordinului Bazilian a unei surori din Eparhia de Cluj-Gherla este o veste importantă și o onoare pentru întreaga Biserică Greco-Catolică din România. Prin voia lui Dumnezeu și mijlocirea Fericiților Episcopi greco-catolici martiri pentru credință, lumina acestei Biserici strălucește tot mai mult, iar roadele credinței fiilor ei sunt dătătoare de viață și har în sânul Bisericii Universale, spre vindecarea și salvarea cât mai multor suflete” –  a transmis Biroul de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

La Capitlul General, de la Roma, sunt prezente 43 de surori delegate din 13 provincii, vice-provincii și delegaturi ale Ordinului.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie