Caiac SMile revine la Cluj-Napoca

Asociația Club Sportiv Caiac SMile revine la Cluj-Napoca pentru cea de-a doua ediție a proiectului „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, SMile 2 Sport. Activitățile sportive sunt destinate, și în acest an, tinerilor, în special celor cu nevoi speciale, și se vor desfășura în perioada 20 august – 20 octombrie.

Pe durata celor două luni, tinerii vizați de program, alături de toți cei care vor dori să experimenteze un sport nou sau să aprofundeze disciplinele sportive pe care le stăpânesc deja, vor putea practica baschet, caiac (pe lac), tenis de masă și de câmp. Scopul proiectului este de a-i motiva pe tineri, în special pe cei cu nevoi speciale, să practice sportul și să aibă un stil de viață sănătos.

Activitățile se vor desfășura conform următorului program, valabil pe întreaga perioadă a proiectului, cu excepția situațiilor în care disponibilitatea beneficiarilor obligă la reprogramarea activităților: luni – caiac adaptat, pe Lacul Gheorgheni sau, după caz, pe Lacul Chios; marți – baschet, în Baza Sportivă Gheorgheni; miercuri – tenis de masă, la Clubul Sportiv Lamont (str. Aurel Vlaicu nr. 11); joi – sâmbătă, tenis de câmp, în locații și conform unor programe ce urmează să fie anunțate săptămânal, în funcție de grupele formate

„Am revenit la Cluj de multe ori în ultimul an, la invitația asociațiilor care militează pentru accesibilizarea sporturilor pentru persoanele cu dizabilități. Vara aceasta, de exemplu, am dus un caiac în sala de sport a Liceului pentru Deficienți de Vedere, astfel încât aceștia să se familiarizeze cu ambarcațiunea și să le fie mai ușor pe lac. Am fost cu caiacele și la Sports Festival, și la Simfonia Prieteniei. Acum venim cu echipa completă și încă mulți voluntari, pentru că acest proiect este unul complex, presupune mult mai multe sporturi, practicate în diferite zone ale orașului și mult mai mulți participanți. Dorim să oferim șansa oricărei persoane, indiferent de nivelul de abilități sau statut social, de a se bucura de beneficiile terapiei prin sport. Terapia prin mișcare este una dintre cele mai eficiente forme de combatere a anxietății și de îmbunătățire a calității vieții la nivel fizic și psihic. Persoanele cu deficiențe sunt primele care ar trebui să aibă acces la aceste forme de terapie. Pe parcursul acestui proiect vrem să contribuim și la combaterea riscului de excluziune socială. Caiacul, spre exemplu, este foarte ușor de manevrat, indiferent de vârsta sau aptitudinile fizice ale celui care vâslește”, declară Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile.

Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția a Copilului Cluj, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca și Asociația Lamont.

***

Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 cu scopul de a promova sportul și un mod de viață sănătos și echilibrat, conform principiului „Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.

Președintele asociației, Ionuț Stancovici, originar din Satu Mare, este caiacist de peste un deceniu. În anul 2018 a decis să facă cunoscut acest sport și publicului larg și să-i atragă pe tineri, mai ales pe cei defavorizați, către caiac și a înființat Asociația Club Sportiv Caiac SMile. Tot din anul 2018, este antrenorul lotului național de caiac slalom juniori. Copiii antrenați de el au participat la mai multe etape de Cupă Mondială la Caiac Slalom și s-au calificat la Campionatele Europene de Canoe Slalom U23 și Juniori, competiție care s-a desfășurat în luna august, în Cehia. Din anul 2019 este arbitru european și mondial la caiac slalom. Este inițiator al mai multor proiecte, majoritatea de natură socială: „Kayaking with disabilities”, „Skiing with disabilities”, „Aventura în natură” etc. Ionuț crede că sportul reprezintă terapie atât fizică, cât și psihică, de aceea, orientarea lui, în mod special, este îndreptată spre persoanele cu dizabilități și copii proveniți din medii defavorizate, astfel ajutându-i să se integreze în societate.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut