Bustul eroului Avram Iancu, primit cu emoție și bucurie la Viișoara

Spiritul eroului național Avram Iancu are rădăcini puternice în Transilvania, iar evenimentul ce a avut loc, duminică, în fața Bisericii Ortodoxe din Viișoara, confirmă faptul că neobosita și riscanta luptă a eroului Apusenilor de a-și elibera românii transilvăneni de sub apăsătoarea umilință a nobilimii străine, nu-și pierde rezonanța istorică.

Cu emoții și aplauze a fost primit Avram Iancu la Viișoara cu peste 150 de ani în urmă, dar și acum, cu aceleași emoții și aplauze a fost primit bustul său care a fost ridicat aici, în semn de aleasă recunoștință pentru pilduitoarele fapte revoluționare ale Crăișorului, care a luptat pentru libertatea și emanciparea poporului român încă din tinerețile sale.

La împlinirea celor 150 de ani de la trecerea eroului național Avram Iancu la cele veșnice, conducerea comunei Viișoara îmbogățește istoria multiseculară a comunei de pe Arieș cu bustul eroului care-și găsește, simbolic, veșnică odihnă în fața lăcașului de rugăciune al viișorenilor. Postamentul și bustul, creație a sculptorului mureșean Vasile Mureșan, are o înălțime de peste trei metri și a fost finanțat din bugetul local.

Ceremonialul dezvelirii bustului a avut loc, duminică, în prezența unui numeros public, a reprezentanților de frunte ai Societății Cultural – Patriotice ,, Avram Iancu’’ din România și ai filialelor din zonă. Suportul muzical al evenimentului a fost asigurat de Fanfara municipiului Câmpia Turzii, care a interpretat și Imnul Național, în timp ce primarul Ioan Roman, sculptorul Vasile Mureșan, echipat în strai tradițional, și președintele Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu, prof. Tiberiu Groza, au dezvelit acest bust cu notorietate patrimonială.

Prin vrednicia primarului Ioan Roman, la Viișoara s-a ridicat și dezvelit singura statuie dedicată eroului Avram Iancu în acest an omagial. Lăudabil este gestul primarului Ioan Roman, spijinit de Consiliul Local Viisoara, și de locutorii frumoasei localități  din Cîmpia Transilvană.

Manifestarea a continuat cu slujba de sfințire și pomenirea vredniciei eroului, săvârșită de preoții comunei și de reprezentantul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și  Sălajului. După slujba de pomenire, s-au depus coroane de flori din partea Primariei Viișoara și a Societății Avram Iancu din România, și s-au susținut alocuțiuni de către primarul Ioan Roman, care a salutat întreaga asistență prezentă la acest important eveniment. Apoi a mulțumit celor ce au sprijinit buna desfășurare a evenimentului, nominalizându-l  pe președintele Societății Avram Iancu, Consiliului local Viișoara, Parohia, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Ansamblul Artistic Dor Transilvan, dar și pe artiștii: Mariana Deac, Adriana Irimieș, Iulia Bucur Roman și Nicolae Turcu.

Au fost salutați fostul senator Alexandru Cordoș, fostul deputat Cornel Itu, secretarul de stat, Ioan Oleleu și consilierul județean, Horia Chirteș, iar prof. Răzvan Neagu a primit cuvenite mulțumiri pentru modul cum a prezentat activitatea juridică și revoluționară a lui Avram Iancu.

Evocând personalitatea eroului Avram Iancu, șeful administrației de aici a amintit că ,,Unicul dor al vieții lui Avram Iancu a fost să-și vadă Națiunea fericită…iar după moartea sa, averea mișcătoare și nemișcăroare sa treacă în folosul națiunii, pentru ajutor la înființarea unei academii de drept; tare crezând, că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile națiunii sale’’.  Au depus coroane de flori Primăria și Consiliul local Viișoara, filialele Asociației din Cluj Napoca, Turda, Cimpia Turzii si Mihai Viteazul, ai căror reprezentanți au fost prezenți la eveniment.

In cuvintul sau, presedintele Societății Avram Iancu din România, Tiberiu Groza, a lăudat inițiativa și efortul primarului  Ioan Roman de ridicare a statuii lui Avram Iancu, amintind de gestul absolut lipsit de patriotism al primarului din Turda care, pe contrasens cu manifestările din acest an de omagiere a lui Avram Iancu, i-a scos statuia din piața centrală a localității, mutând-o într-o piațetă din sensul giratoriu, la umbra bisericii reformate ce domină piața orașului.

Președintele Societății Avram Iancu a făcut o trecere în revistă a celor mai importante activități realizate de Societate în anul în care se comemorează împlinirea a 150 de ani de la moartea eroului, amintind tipărirea și distribuirea celor două biografii ale lui Avram Iancu scrise de Iosif Sterca Suluțiu și Silviu Dragomir, statuile pe care Societatea le are în lucru pentru ridicare în Carei, Tîrnava de Criș, jud. Hunedoara, Scărișoara, jud. Alba, la Scărișoara Nouă, jud. Satu Mare și la Aeroportul din Cluj Napoca, Din partea Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu au fost oferite 150 de exemplare din Biografia lui Avram Iancu, scrisă la 1897 de Iosif Sterca Șuluțiu, participantilor la manifestările omagiale din Viișoara, dar și un frumos spectacol folcloric susținut de artiștii Mariana Deac, Adriana Irimieș, Nicolae Turcu si grupul “Flori din Apuseni”, Iulia Bucur si ansamblul folcloric Dor Transilvan al Companiei de Transport Public din Cluj Napoca.

“În anul în care ne omagiem eroul la 150 de la moarte și în preajma aniversării Bicentenarului nașterii sale din 2024, putem spune că visul său de a-si vedea națiunea fericită s-a împlinit. În 1918 românii transilvaneni și-au câștigat libertatea și demnitatea. Impreună cu fratii din regat au făcut Marea Unire și România  Mare. În 1989 s-au eliberat de dictatura comunistă, au intrat in NATO, in 2004, și în 2007 în Uniunea Europeană. Astăzi suntem o națiune liberă, parte a marii Europe unite.”

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut