Bugetul județului Cluj, în scădere, pe fondul pandemiei; mai multe proiecte importante vor fi suspendate, anul acesta

Bugetul județului Cluj, pe anul 2021, este în scădere cu 20% față de anul trecut, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe. Astfel, mai multe proiecte importante vor fi suspendate și amânate pe anul viitor, iar domenii precum sportul, cultura și religia nu sunt prinse în proiecția bugetului pe anul în curs.

„Din păcate, bugetul local pentru anul 2021 va avea o scădere. Comparativ cu anii trecuți, aș putea spune că bugetul județului este cel mai mic din 2017 încoace. Estimăm că în acest an, bugetul va fi de aproximativ 930 -935 de milioane de lei, cu aproximativ 188 de milioane de lei mai mic decât anul trecut, în procent este o scădere de aproximativ 20%. De asemenea, aș spune că bugetul acesta este influențat și de bani europenii pe care reușim să îi atragem. Fără fonduri europene, practic, bugetul despre care vorbim ar fi de numai 426 milioane de lei. Această pandemie care a afectat toate domeniile a influențat toate bugetele noastre, avem un regres de patru ani…”, a declarat Alin Tișe, la o emisiune realizată în format online.

De asemenea, cheltuielile de persoanl pentru anul 2021, s-au redus cu aproximativ 16%. „Se tot discută azi de funcționarii publici și de sporuri, preocuparea miniștrilor este astăzi cum să taie din sporurile funcționarilor publici, deși preocuparea noastră ar trebui să fie cum să creăm plusvaloare și să aducem bani la buget, nicidecum să umblăm să tăiem din salariile oamenilor. Nu sunt de vină ei că statul le-a dat sporuri. Această reducere de care spuneam provine din faptul că sunt bugetate sume doar pentru posturile ocupate. De asemenea, neacordarea de vouchere de vacanță pe anul 2021, și nefinanțarea posturilor vacante care sunt neocupate au dus la o reducere de aproximativ 16% din cheltuielile de personal.

() În ce privește bunurile și serviciile, tot pe anul 2021, am simțit o diminuare cu aproximativ 25-27%, față de anul trecut. Această diferență provine din sumele alocate pentru întreținerea de drumuri județene, vorbesc de alocările de la bugetul central, care sunt reduse cu aproximativ 22 de milioane de lei,

În acest an, am finanțat din buget doar acele sume care sunt absolut necesare în contextul actual al pandemiei, renunțându-se de fapt la toate acele cheltuieli care se fac cu deplasări, perfecționări, dotare etc. Am renunțat la toate în acest an, tocmai pentru a diminua și aceste cheltuieli, având în vedere scăderea veniturilor”, a mai spus Alin Tișe.

Președintele CJ Cluj a mai precizat că, din păcate, și investițiile vor avea de suferit.

„Și investițiile în acest an, din păcate, sunt reduse, sunt de aproximativ 58 de milioane de lei, mult sub nivelul anului 2019, când au fost de aproximativ 150 de milioane de lei, în 2018 au fost de aproximativ 186 de milioane de lei, iar în 2017 au fost de 85 de milioane de lei. Constatăm și aici o diminuare a sumelor și ca atare și investițiile la spitale, s-au diminuat consistent, fiind practic imposibilă alocarea unor sume mai mari, în contextul în care bugetul a scăzut. Având în vedere faptul că aceste investiții se vor concentra mai mult pe spitale, respectiv infrastructura rutieră, din păcate, anumite proiecte pe care le-am gândit anul trecut, vor fi suspendate în anul 2021, va fi amânată executarea lor pentru anul următor, Va fi suspendat proiectul Park and Ride de lângă aeroport, de asemenea, se vor suspenda și se vor face doar cheltuielile care au început deja la amenajarea Parcului Etnografic Romulus Vuia, se va suspenda proiectul Parcului Tetarom V din Luna și de asemenea, se vor suspenda lucrările pe care le-am avut în proiecție de extindere și modernizare a sediului CJ Cluj”, a precizat Alin Tișe.

El a mai spus că cererile venite de la instituțiile din subordine sunt mult mai mari decât posibilitatea de a fi finanțate. „Este al doilea an în care noi nu mai alocăm bani pentru partea de cultură, tineret, sport, culte domenii pe care le finanțam. Nu se vor mai regăsi în bugetul acestui an sau cel puțin pentru moment. Vom vedea cum va evolua bugetul pe parcursul anului, dacă vom constata o creștere a veniturilor la buget și o creștere a bugetului prin alocări pe care, să spunem le vom putea obține de la guvern sau din alte surse, atunci ne gândim să reașezăm bugetul și să facem rectificare”, a declarat Alin Tișe.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut