Budapesta vrea colaborare ca între grofi și iobagi!

Congresul UDMR desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Sângeorgiu de Mureş a demonstrat din nou că principala sa misiune în România este de a pune în practică programele scrise de Viktor Orban și partidul acestuia, FIDESZ.

În cadrul evenimentului, delegații au adoptat așa-zisul „Program pentru sprijinirea familiilor”, care propune o serie de instrumente menite să susțină familia. Practic, prin implementarea acestui program, UDMR nu face altceva decât să pună umărul la aplicarea planurilor lui Viktor Orban privind susținerea familiei tradiționale maghiare și oprirea declinului demografic, astfel încât națiunea maghiară să poată fi păstrată „biologic şi în număr mare”.

Inversarea declinului demografic constituie o componentă a „Strategiei Naționale”, adoptată de FIDESZ în 2011 prin care se urmărește reunificarea națiunii maghiare din Bazinul Carpatic. Această strategie are mai mulți piloni, unul dintre aceștia fiind acordarea dublei cetățenii, proces care a început în 2011, și în care a fost implicat nemijlocit și partidul condus de Kelemen Hunor.

Problema demografică o altă componentă a „Strategiei Națioanle” și a fost abordată în 2018 când, Guvernul de la Budapesta a demarat o serie de măsuri pentru a încuraja tinerele cupluri maghiare să își întemeieze o familie și să facă copii. Cum aceste planuri vizează maghiarii din toate zonele fostului regat maghiar, este de înțeles de ce UDMR a venit la recentul Congres cu pachetul de politici familiale. „Politica UDMR se axează cu precădere pe bunăstarea comunităţii maghiare din Transilvania şi pe protecţia drepturilor acesteia”, se arată în documentul semnat de participanții la reuniunea de la Sângeorgiu de Mureș.

Pe lângă efortul arătat de liderii maghiari din România de a contribui la realizarea planurilor Budapestei, un alt aspect care a marcat Congresul UDMR și care merită atenție este declarația vicepremierului Ungariei, preşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat (KDNP), Semjén Zsolt. Oficialul ungar a declarat că Ungaria are şapte vecini şi că a reuşit să încheie o colaborare strânsă cu ceilalţi vecini, dar cu România această modalitate de colaborare încă nu s-a realizat. Nu știm ce colaborare vrea Semjén Zsolt și ce ar trebui să facă România. Știm însă că în noiembrie 2002, a fost semnată, la Budapesta, Declaraţia de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI. Parteneriatul viza colaborarea celor două țări pe plan economic, politic, și pentru păstrarea şi promovarea identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

În contextul Parteneriatului Strategic, România şi Ungaria au institut mecanismul ședinţelor comune ale Guvernelor, ceea ce dus la organizarea a patru sesiuni. După venirea FIDESZ la putere, nu au mai avut loc ședințe de guvern comune iar prevederile din parteneriatul strategic au fost pur și simplu ignorate de guvernanții de la Budapesta. Mai mult, Orban a început să facă diverse gesturi provocatoare la adresa României: de la postarea unei hărți în care Transilvania este parte a Ungariei, la articole în presa oficială în care se sugerează că Roșia Montană nu ar aparține țării noastre. Tot Budapesta și-a exercitat dreptul de veto pentru aderarea României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică, gest catalogat ca fiind un act politic ostil unilateral din partea statului vecin. De asemenea, începând cu 2016, Ungaria le-a cerut ambasadorilor săi de toată lumea să nu ia parte la recepţiile organizate de ambasadele României cu ocazia Zilei Naţionale

Astfel de atitudini a manifestat Ungaria față de România după venirea FIDESZ la putere, lucru care nu a făcut decât să complice relațiile dintre cele două țări.

Ce fel de colaborare și-ar dori Ungaria să aibă cu România?! Aceasta este întrebarea pe care premierul Florin Câțu ar fi trebuit să o adreseze la Congresul de la Sângeorgiu de Mureș, nu să bată câmpii cu teorii despre „șantaj”, canalizare și asfaltare de drumuri, pentru că UDMR este familiarizat cu aceste aspecte deoarece se află la guvernare. Numai că, din păcate, nu a avut cum să pună această întrebare deoarece premierul român nu a înțeles nimic din ce se întâmplă la Congresul UDMR și ce jocuri face Uniunea pentru Budapesta. De altfel, Cîțu nu a avut nicio reacție nici la summit-ul de la Kiev din luna august a.c. când președintele Ungariei, János Áder, a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, când Transilvania a revenit României.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut