„Boicotul nu ne va duce în Schengen, însă aceast demers sigur nu va trece neobservat la nivelul UE”

Votul negativ al Austriei dat României în privința aderării la spațiul Schengen a stârnit revoltă în rîndul populației, astfel încât unii români au decis să boicoteze companiile austriece, în ciuda apelului la diplomație transmis de președintele Klaus Iohannis. Politicienii clujeni atrag atenția, pe de altă parte, că în definitiv, fiecare cetățean este liber să aleagă companiile cu care colaborează.

„Fiecare cetățean este liber să aleagă companiile cu care colaborează. Nu este un boicot inițiat de statul român, este o reacție a cetățenilor la decizia incorectă a cancelarului austriac de a vota împotriva aderării României la spațiul Schengen. Evident că boicotul nu ne va duce în Schengen, însă aceast demers sigur nu va trece neobservat la nivelul Uniunii Europene. Sper din tot sufletul să vedem măsuri și decizii luate de UE care să îndrepte această nedreptate, nu doar cuvinte de susținere și încurajare”, a declarat deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

„Românii simt, în mod justificat, multă frustrare după decizia din JAI referitoare la intrarea în Schengen. Mă bucur că, într-o perioadă a dezbinării, ne-am unit în acest subiect de mare importanță pentru noi toți.

Sper să folosim această energie și pentru alte teme critice pentru România: corupția, statul de drept, libertatea presei.

Acum, pentru etapele următoare, avem nevoie de acțiuni strategice la nivel înalt. Eșecul din 2022 trebuie transformat în reușită în 2023, fără întârziere.

Pentru asta, avem nevoie de lideri mai buni decât cei care au negociat aderarea până acum. Lideri cu viziune, care să poată anticipa obstacolele și care să muncească susținut pe acest obiectiv ce trebuie să rămână o preocupare permanentă până la aderare”, a subliniat deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

„E un lucru foarte normal și necesar boicotarea companiilor austriece de către toți românii, toate firmele românești și toate instituțiile românești. Este o reacție firească la o nedreptate.

Cele mai mari companii austriece care fac profituri de miliarde de euro anula în România, sunt deținute mai mult sau mai puțin de către statul austriac. Oricum, orice firmă cu capital austriac, care face profit în România, duce acel profit în Austria, sprijinind în mod direct statul austriac.

Deci acest boicot este necesar și corect. Dar el nu este suficient. Acțiunea pricipală trebuie să o facă Guvernul României prin răscumpărarea resurselor energetice și bancare pe care le dețin acest firme în România și care au fost „privatizate” fără să fie necesar, la sume mult sub-evaluate, prin mită, trafic de influență sau șantaj statal.

Cred că trebuie să rețin partea bună a acestei nedreptăți privitoare la spațiul Schengen – anumite lucruri nu sunt de vânzare indiferent de situații. Aceste resurse energetice, bancare, industriale și comerciale care au fost cedate sunt prea importante pentru a fi cedate chiar și pentru un acord internațional, cum este Spațiul Schengen”, a declarat, la rândul său, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, referindu-se la boicotul împotriva companiilor austriece, că fiecare român are dreptul să reacţioneze personal faţă de „umilinţa la care ne-a supus Austria”, el adăugând şi că românii ar trebui să apeleze, în general, în primul rând la companii din ţara noastră.

„Boicotul asupra companiilor austriece este cu totul altă discuţie. Şi aici îmi menţin părerea, că în primul şi în primul rând, românii trebuie să apeleze la companiile româneşti. Noi trebuie să ne implicăm ca aceste companii, chiar şi bănci (…) cu capital românesc, să fie mai dinamice şi mai prezente în mediul de afaceri (…) Dar dacă acum companiile româneşti au oferte mai bune decât celelalte companii, nu neapărat austriece, şi produsele româneşti sunt mai bune decât celelalte produse importate, mi se pare corect. Boicotul fiecăruia dintre noi pentru umilinţa la care ne-a supus Austria e cu totul altceva. Fiecare dintre noi avem dreptul, indiferent ce funcţie avem sau nu avem, avem dreptul să reacţionăm personal faţă de gestul făcut, repet, nu de austrieci, făcut de cei care vremelnic, la fel ca şi noi, conduc acum statul austriac”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a afirmat că statul român „este îndreptăţit să răspundă cu aceeaşi monedă” Austriei, referindu-se la votul dat de această ţară împotriva aderării României la spaţiul Schengen, vot dat, în opinia sa, „din interese mici, meschine, care ţin de alegerile interne din Austria”.

„În acest moment, preşedintele României participă la Consiliul European. Am înţeles că deja este anunţată o intervenţie a preşedintelui şi vom vedea dacă Consiliul European va lua vreo decizie în ceea ce priveşte în primul rând votul Austriei nejustificat împotriva României. (…) În primul rând, eu am declarat şi susţin în continuare, dacă decidenţii, conducătorii din Austria din acest moment au găsit de cuviinţă să voteze total nejustificat împotriva unei recomandări a Comisiei Europene, cea ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la spaţiul Schengen, atunci cred că şi statul român este îndreptăţit să răspundă cu aceeaşi monedă, respectiv, ştiţi foarte bine că deciziile se iau într-un consemn (…) Şi în continuare consider că acest lucru trebuie să îl facă statul român. Repet, Austria a votat din interese mici, meschine, care ţin de alegerile interne din Austria. Nu ai dreptul la acest nivel, la nivelul Consiliului JAI, să-ţi exprimi un vot în funcţie de interesele tale politice locale. Vorbim de ceea ce ne-a unit când s-a format Uniunea Europeană”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că nu va exista un boicot din partea statului român la adresa Austriei, referindu-se la declarațiile lui Marcel Ciolacu, care anunțase că România își va folosi dreptul de veto împotriva austriei care își dorește președinția OSCE.

”Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi samd, vă spun foarte clar că nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme”, a spus Klaus Iohannis.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut