Boc s-a impus în fața lui Arnold: „Școala Ardeleană” și bustul savantului Emil Racoviță rămân pe locul lor

Primarul municipiului Cluj-Napoca a anunțat marți că i-a solicitat proiectantului străzii Mihail Kogălniceanu și Comisiei de Monumente ca soluția proiectată (cu soclu) a Grupului statuar „Școala Ardeleană” să fie realizată așa cum a fost înainte de modernizarea străzii Kogălniceanu.

De asemenea, a precizat primarul, a solicitat reamplasarea bustului savantului Emil Racoviță în zona liceului „Emil Racoviță”, până la realizarea unei noi statui a lui Emil Racoviță. „După realizarea noii statui, bustul actual al lui Emil Racoviță va fi mutat în interiorul liceului.

Cer proiectantului din cadrul acestui concurs de soluții (ca de altfel tuturor proiectanților câștigători ai concursurilor de soluții cu privire la spații publice) precum și Comisiei de Monumente să respecte simbolistica, tradiția și valoarea istorică a monumentelor de for public din Cluj-Napoca, indiferent de semnificația lor culturală, etnică, religioasă sau politică.

Solicit tuturor celor implicați în acte de proiectare și avizare a lucrărilor de for public să respecte dimensiunea multiculturală a orașului nostru și să contribuie, prin deciziile lor, la promovarea valorilor care susțin unitatea și nu dezbinarea în comunitatea noastră.

Am construit, împreună cu toți clujenii, un oraș de referință în Uniunea Europeană inclusiv din perspectiva „unității în diversitate” și a „artei de a trăi împreună”.

Întotdeauna trebuie sa punem accent pe lucrurile care ne unesc și nu pe lucrurile care ne dezbina.

Toate acțiunile noastre, ale oamenilor politici sau ale tehnocraților avizatori de proiecte urbane, trebuie să fie subsumate acestui principiu fundamental de conviețuire comunitară.

Împreună și respectându-ne reciproc, vom fi întotdeauna CLUJ, vom fi întotdeauna admirați și respectați!”, a transmis Boc.

Clubul fostilor rectori: spațiul urban este un loc pentru oamenii orașului

Prof. univ. dr. Marius Bojiță

Clubul fostilor rectori din cadrul Fundatiei Transilvania Leaders a transmis că

spațiul urban este un loc pentru oamenii orașului, iar nu pentru așa-ziși specialiști urbaniști și arhitecți. „În ultima vreme, municipiul Cluj-Napoca a fost scena unor adevărate agresiuni la adresa memoriei și sentimentelor unor importante categorii de cetățeni ai orașului. Sub pretextul “modernizărilor” s-a atentat la înfățișarea arhitectonică pe motive comerciale, în loc să se dezvolte o infrastructură urbană funcțională și estetică.Mai nou sunt pângărite simboluri artistice și spirituale care, în timp, au dat prestanță și specificitate culturală comunității clujene.

Cele mai recente “modernizări”, monstruozități ale “urbaniștilor” angajați de autoritățile locale din Cluj-Napoca enumeră acțiunile asupra statuilor lui Iuliu Maniu și Emil Racoviță, a grupului statuar Școala Ardeleană.Dacă pentru cazul statuii lui Iuliu Maniu s-a spus că a fost o neglijență “muncitorească”, în privința celorlalte două monumente edilii municipali au recunoscut că a fost o problemă decizională a secțiunii de urbanism a Consiliului Local și a Consiliului Local însuși.Ceea ce ne arată nivelul de competență precară decizională la nivelul municipiului și o sfidare a sentimentelor cetățenilor clujeni”, au anunțat foștii rectori.

Clubul Rectorilor, din cadrul Fundației Transilvania Leaders, se declară profund jignit de tratamentul aplicat grupului statuar Școala Ardeleană, care a avut o amenajare specială în fața Universității „Babeș-Bolyai”, fiind un simbol cu mare semnificație pentru Cluj-Napoca și miile de absolvenți academici clujeni. „Iar tentativa de eliminare a bustului unuia dintre cei mai merituoși rectori și profesori ai Universității clujene, Emil Racoviță, aduce ofensă nu doar comunității academice din orașul de pe Someș, dar indică și o repetare a crasei ingratitudini cu care a fost tratat eminentul savant și de noile instaurate autorități comuniste, după Al Doilea Război Mondial. Pe când aruncarea în noroi a statuii lui Iuliu Maniu, unul dintre cei mai importanți oameni de stat și adevărat patriot al României, chiar într-un moment în care personalitatea sa era comemorată în toată țara, demonstrează existența tentației autorităților locale de a-și bate joc de valorile istoriei naționale, de aruncare în derizoriu a atașamentului cetățenilor clujeni față de ceea ce a realizat națiunea română în ultimul veac și nu numai”, se arată într-un comunicat transmis de Clubul fostilor rectori din cadrul Fundatiei Transilvania Leaders. Foștii rectori fac apel la autoritățile municipiului Cluj-Napoca să elimine astfel de gesturi și acțiuni din comportamentul lor managerial și cultural-politic față de străvechea așezare din inima Transilvaniei și cetățenii ei, precum și față de toți iubitorii orașului nostru din țară și străinătate. Totodată, foștii rectori ai Universităților clujene încurajează comunitatea academică și opinia cetățenească din Cluj-Napoca să susțină și în continuare valorile istoriei noastre naționale, căci, spun aceștia, numai creând și respectând astfel de VALORI vom fi cetățeni demni și respectați acasă, în Uniunea Europeană și în lume”, au transmis foștii rectori din cadrul Fundației Transilvania Leaders.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut