Bilanțul incendiului de la depozitul de piese auto de pe strada Luncii din Cluj-Napoca

Incendiul care a izbucnit vineri seara pe strada Luncii din Cluj-Napoca a afectat depozitul companiei de piese auto UNIX pe o suprafaţă de aproximativ 400 de mp și două case pe o suprafaţă totală de 600 mp. La acestea se adaugă 10 autoturisme afectate, dintre care 5 distruse în totalitate. În interiorul depozitului au ars, printre altele, calorifere, centrale termice, boilere, cazane, vase de expansiune şi sisteme electronice. ISU Cluj a anunțat că deocamdată cauza probabilă a incendiului este în curs de cercetare, iar inspectorii de prevenire efectuază verificări pe linia de avizare -autorizare a depozitului.

„Pompierii de la toate Detaşamentele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj au intervenit în cursul serii de vineri, 28 iulie 2023, pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat pe strada Luncii din Cluj-Napoca.

Apelul de urgenţă a venit la ora 19:34, iar primul echipaj a ajuns la locul solicitării la ora 19:43. Pompierii au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, cu flacără deschisă atât la un depozit cu funcţiuni mixte, cât şi la acoperişul a două case situate în vecinătate. Imediat s-au realizat primele dispozitive de stingere şi au fost solicitate forţe în sprijin. Totodată, din cauza degajărilor mari de fum, s-a transmis la ora 20:14 un mesaj prin sistemul RO-Alert.

În paralel, a fost ridicată capacitatea de intervenţie la nivelul întregii unităţi, astfel că au fost mobilizaţi pompieri aflaţi în timpul liber. Am primit imediat sprijin de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele Alba, Mureş, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, care au trimis câte o autospecială. În total, la faţa locului au acţionat 13 autospeciale, dintre care 2 autoscări, precum şi 2 ambulanţe SMURD. De menţionat faptul că la misiune au luat parte 10 ofiţeri, alături de 144 de subofiţeri şi soldaţi”.

Pe lângă localizarea incendiului, pompierii au acționat pentru protejarea imobilelor din vecinătate, cu scopul de a limita pagubele. Printre acestea se numără şi o altă hală de aproximativ 700 mp. Cea mia mare problemă care a apărut în timpul intervenției a fost legată de materialele combustibile aflate în interiorul depozitului, cum ar fi vopseluri, uleiuri şi diferite utilaje, în apropiere fiind parcate şi autoturisme.

De asemenea, alţi factori ce au îngreunat misiunea au constat în fumul dens, căldura ridicată, precum şi de faptul că iniţial accesul s-a realizat cu dificultate în jurul imobilelor cuprinse de flăcări.

„Din fericire, toţi locatarii au reuşit să se autoevacueze şi niciunul nu a necesitat îngrijiri medicale. Pe parcursul intervenţiei, un pompier a suferit o intoxicaţie cu fum şi a fost transportat la spital pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Incendiul a fost lichidat în jurul orei 23:30, însă două echipaje au rămas toată noaptea la faţa locului pentru a verifica zona şi a înlătura efectele negative. Ulterior, a fost constituită o comisie, care se află şi în prezent la faţa locului şi desfăşoară cercetări”, a anunțat ISU Cluj.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut