Berzele de la Beliș, pentru al cincilea an în top

Berzele de la Beliș rămân, pentru al cincilea an, în top. Datele publicate de Societatea Ornitologică Română (SOR), la finalizarea numărătorii berzelor albe cu ajutorul aplicației „Uite barza”, relevă că, și anul acesta, cuibul situat la cea mai mare înălțime din țară este tot cel din Beliș.

În acest an, 1.586 de observații noi au fost introduse de utilizatori în aplicația „Uite barza!”, din care 1.358 au fost validate de specialiștii de la Societatea Ornitologică Română. Recensământul berzelor albe a avut loc în perioada 10 iunie – 10 iulie 2022.

Numărul de berze albe (Ciconia ciconia) înregistrat în 2022 în aplicația „Uite barza!” a fost de 5.410 indivizi, dintre care 2.689 sunt adulți, iar 2.721 sunt pui. După colectarea tuturor observațiilor din acest an și eliminarea înregistrărilor multiple ale acelorași cuiburi, a reieșit un număr de 1.358 de cuiburi recenzate, din care 310 au fost cuiburi semnalate pentru prima oară prin intermediul aplicației. Din cele 1.358 de cuiburi recenzate, 777 se află pe stâlpii de electricitate și sunt fără suport, 515 cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate și au suport metalic, iar restul de 66 de cuiburi sunt amplasate pe hornuri, acoperișuri și în copaci.

„Am ajuns la al șaselea an consecutiv de monitorizare a berzelor albe și vrem să le mulțumim tuturor oamenilor care an de an sunt aproape de noi și se implică în acest program. «Uite barza!» este un proiect de citizen science, iar datele sunt colectate cu ajutorul tuturor voluntarilor care doresc să ia parte la acest recensământ. Pentru a avea o imagine cât mai clară asupra populației de berze albe, ornitologii au nevoie de cât mai multe date precise și pe câți mai mulți ani. Așa cum am promis, și anul acesta am premiat cu binocluri, tricouri și insigne cu berze albe cei mai activi utilizatori ai aplicației”, a declarat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

Anul acesta, topul județelor unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză prin intermediul aplicației „Uite barza!” a rămas nemodificat. Pe primele trei locuri se găsesc aceleași județe ca în 2021: Constanța – 245; Brașov – 209; Tulcea – 114. Conform celor anunțate de SOR, clasamentul comunelor/ orașelor suferă modificări în acest an. În 2021, comuna Ostrov era pe primul loc, cu 44 de cuiburi, iar acum pe locul întâi s-a clasat comuna Părău (Brașov), cu 51 de cuiburi, urmată de Mărtiniș (Harghita), cu 43 de cuiburi.

Cel mai sudic cuib de barză albă a fost semnalat în acest an în comuna Fântânele, din județul Teleorman, iar cel mai nordic cuib a fost înregistrat în orașul Darabani, din județul Botoșani. Cuibul cel mai vestic a fost semnalat în orașul Sânnicolau Mare, din județul Timișoara, iar cel mai estic a fost înregistrat în comuna Sfântu Gheorghe, din județul Tulcea. Cuibul situat la cea mai mare altitudine, 1.116 metri, se află în comuna Beliș, județul Cluj. Cuibul situat la cea mai mică altitudine în acest an, 2 metri peste nivelul mării, se află la Sfântul Gheorghe, județul Tulcea. În 2022, cel mai mare număr de pui numărați într-un cuib a fost de șase, în localitatea Bod, județul Brașov.

În ultimii trei ani, companiile de distribuție ale Enel în România au montat aproximativ 150 suporturi metalice pentru cuiburi, cu ajutorul coordonatelor furnizate de oameni prin intermediul aplicației.

Proiectul „Uite barza!” este implementat de către SOR, cu sprijinul companiilor Enel din România.

***

Primul cuib de barză a fost semnalat de ziarul Făclia, la Beliș, în 2017, la sfârșitul lunii mai. Pentru localnici, dar și pentru ornitologi, faptul că o pereche de berze și-au făcut cuib la o asemenea altitudine a fost considerat unul de excepție.

Când nimeni nu credea, în 2018, în aprilie, berzele s-au întors „acasă”. Au avut patru pui, dintre care doar trei au rămas în viață, iar toamna au plecat, cu părinții lor, în „țările calde”. În 2019, tot în aprilie, berzele s-au întors iarăși la Beliș. În toamnă au plecat din sat șase berze, adulții și patru pui. În 2020 s-a întâmplat la fel: berzele au venit în aceeași lună, iar la sfârșitul lui iulie au plecat împreună cu încă patru berze cu „buletin de Beliș”. La fel s-a întâmplat și în 2021, doar că atunci, din patru pui, au rămas în viață doar doi. În 2022, din Beliș au plecat șase berze – „părinții” și patru pui.

Berzele Belișului au avut de suportat an de an capriciile unor începuturi târzii de primăvară. Pe ploaie, chiar ninsoare, lapoviță, grindină, vânt, au rămas nemișcate în cuibul din care, în fiecare an, în ultimele zile din mai, și-au ițit capetele cu ciocuri mari și negre, câte patru pui. „Câte un vestitor pentru fiecare zare”, după cum îmi spunea, cu patru ani în urmă, un „povestitor”.

Începând din 2018, deasupra satului au fost văzute zburând, de nenumărate ori, și alte berze, multe încercând să ocupe cuibul – apărat cu vrednicie de berzele Belișului – de pe stâlpul situat la intrarea dinspre Huedin, lângă intersecția drumului care duce spre Primărie cu drumul spre Fântânele. Totuși, până în prezent, nimeni nu a semnalat vreun alt cuib de berze în sat sau în comună.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut