Bastoane smart We Walk pentru 70 de nevăzători, prin proiectul „Ochii Care Nu Se Uită”

Luna aceasta, 70 de nevăzători vor primi bastoane smart We Walk, cu soft în limba română, în cadrul proiectului „Ochii Care Nu Se Uită”, susținut de Asociația Zi de Bine în luna mai și dedicat creșterii independenței nevăzătorilor.

„În România trăiesc peste 100.000 de persoane cu deficienţe de vedere. În deplasările lor folosesc bastonul alb, însă din cauza mediului construit inaccesibil și a unei societăți care conștientizează prea puțin dificultățile de care se lovesc nevăzătorii, puțini sunt cei care ies din case fără însoțitor. O realitate ce îi condamnă la o viață socială limitată” – precizează inițiatorii proiectului.

Cei 70 de nevăzători selectați vor beneficia de training-uri în București, Iași și Cluj, în cadrul cărora vor învăța cum să utilizeze bastoanele. Suma necesară pentru întregul proiect este de 45.000 euro.

Bastoanele smart We Walk detectează obstacole atât la nivelul solului, cât și deasupra acestuia, folosind ultrasunete. Bastonul WeWalk poate fi folosit în navigare ca o extensie a telefonului mobil. Astfel, cu ajutorul touchscreen-ului de pe baston, acesta se conectează la hărțile telefonului și anunță care sunt locurile din proximitatea beneficiarului.

“Uneori ne rătăcim sau ne împiedicăm pe străzi nereparate sau nesemnalizate. Ne pierdem în instituțiile publice cu ghișee fără număr. Ne înfuriem, dar mergem mai departe. Pentru un nevăzător însă, o groapă sau o instituție publică neaccesibilizată poate fi diferența între o viață independentă și una plină de limitări. Ne bucurăm că prin proiectul lunii mai aducem în viața nevăzătorilor un plus de independență prin bastoanele smart”, declară Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

Proiectul lunii mai este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de BINE – Grupul E.ON România, Lidl România și UniCredit Bank. Scopul campaniei este acela de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze mai puțin discutate.

În luna aprilie, E.ON, alături de ceilalți parteneri strategici, a susținut Asociația Zi de Bine în proiectul „HAMtrenament Pentru Viață”, în urma căruia a fost amenajat un teren de antrenament pe o suprafață totală de 7000 mp, dedicat câinilor salvatori. Proiectul a necesitat un buget de 35.000 de euro.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut