Basarabenii din județul Cluj stau la coadă să voteze președintele Republicii Moldova

Aproximativ 200 de persoane așteptau, duminică, 1 noimebrie, în jurul orei 15, la coadă la Secția de Votare 410 amenajată la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca pentru a vota președintele Republicii Moldova. Majoritatea celor care au ținut să participe la scrutin erau tineri, mulți dintre ei studenți iar alții absolvenți ai universităților clujene, care în prezent au ales să rămână la Cluj-Napoca pentru a beneficia de facilitățile pe care România le oferă ca țară membră a Uniunii Europene.

 Făclia de Cluj a stat de vorbă cu o parte dintre alegătorii basarabeni pentru a vedea ce așteaptă de la acest scrutin.

„Așteptăm ca prin votul de astăzi să se schimbe ceva în Republica Moldova. Se încearcă de atâția ani să se schimbe ceva la noi, în Republica Moldova, și sperăm că lucrurile vor merge spre mai bine”, a declarat Cristina, studentă la Cluj-Napoca.

Eu aștept ca prin votul meu să fie mai multă libertate în Republica Moldova”, a spus Vadim, absolvent al UBB.

„Sperăm în contextul acestor alegeri, oamenii să-și schimbe mentalitatea și să facă o alegere corectă. Nu putem avea așteptări prea mari, totuși cât de cât sperăm că ceva se va schimba și va fi un rezultat pozitiv. E nevoie de modernizare în Republica Moldova astfel încât tinerii care învață acum în România sau în alte țări europene să se poată întoarce acasă”, a afirmat Mihaela.

”Sper să câștige președintele cu care votez. Deși nu am mari speranțe pentru asta, totuși, fiecare vot contează. Aștept ca în urma acestor alegeri Republica Moldova să se apropie mai multe de lumea vestică pentru că suntem prea cot la cot cu fostele țări din URSS. Avem nevoie de europenizare și de o schimbare a mentalității oamenilor”, a declarat Vlad.

Secţia de votare deschisă la Cluj-Napoca va funcţiona la Casa de Cultură a Studenţilor, programul de vot fiind între orele 7-21.

Secţia de votare de la Cluj este organizată cu sprijinul Instituţiei Prefectului, inspectoratele judeţene ale poliţiei şi jandarmeriei urmând să asigure măsurile specifice de ordine publică şi un climat social adecvat desfăşurării procesului electoral.

Dreptul de a alege îl au cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepţia celor privaţi de acest drept în modul stabilit de lege. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 07.00-21.00, iar actele în baza cărora alegătorii pot vota peste hotarele ţării sunt: paşaportul valabil al cetăţeanului Republicii Moldova; livretul de marinar. În afara ţării, nu se permite votarea în baza buletinului de identitate. Informaţii suplimentare se pot obţine accesând www.cec.md, www.alegator.md, www.voteaza.md”.

În România vor fi deschise 13 secţii de votare în Bucureşti(două secții), Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Iaşi, Oradea, Suceava, Galaţi, Bacău, Constanţa.

Comunitatea cetăţenilor moldoveni din zona Transilvaniei se ridică la câteva mii de persoane. Majoritatea acestora trăiesc la Cluj-Napoca.

Recomandat pentru dvs.

1 comentariu

  1. basarabenii au majoritar dubla cetatenie romana si moldovana
    ce stiu ei mai bine e sa ceara,si aia si aia
    gratis
    citi sint in germania,irlanda,anlia,italia…pe post de cetateni romani?

Comentariile sunt blocate.

Sari la conținut