Bartolomeu Valeriu Anania, un OM în istorie

Cu prilejul lansării volumului intitulat „Bartolomeu Valeriu Anania (1921 – 2011). Omul și istoria”, autor arhimandrit dr. Dumitru Cobzaru (ed. Renașterea, Academia Română – Centrul de Studii Transilvane, 2023), a fost evocată personalitatea complexă a omului, literatului și teologului Bartolomeu Anania, o invitație la descoperirea și redescoperirea activității vaste a acestuia, puse în slujba credinței și culturii române.

La evenimentul ce a avut loc recent la Muzeul Mitropoliei Clujului, alături de autor au luat cuvântul ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Facultatea de Teologie Ortodoxă UBB, dr. Dumitru Suciu, cercetător științific gr. I, Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov, Facultatea de Teologie Ortodoxă UBB, președintele Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”. Evenimentul a fost moderat de pr. dr. Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

„Părintele Bartolomeu Anania este părintele nostru spiritual, inclusiv al părintelui arhim. Dumitru care își lansează în seara aceasta tipărită lucrarea de doctorat. Cuvântul meu are mai mult un caracter emoțional, părintele mitropolit ne-a spus multe lucruri frumoase și nu le uităm niciodată, mai ales în serile de liniște de la Mănăstrirea Nicula”, a spus ÎPS Andrei.

„Teza publicată în această carte este de un mod de sistematizare a tot ceea ce a făcut mitropolitul Bartolomeu în toată viața sa, este cadrul acesta de încadrare istorică și, pe de cealaltă parte, este omul privit în toate formele sale de manifestare. Părintele avea o disciplină a lui în a scrie și în a crea, în a ordona anumite lucruri pe care el le gândea și care nu erau la întâmplare, ci se încadrau perfect într-un proiect de creație, de recuperare culturală a unor structuri valorice fundamentale ale culturii române, pentru a le da într-o nouă expresie, într-o nouă formă de mărturisire”, a subliniat pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă.

Dr. Dumitru Suciu a vorbit despre structura cărții și colaborarea cu pr. arhim. Dumitru Cobzaru în calitate de conducător al tezei sale de doctorat, evidențiind că „focusul este îndreptat asupra tuturor aspectelor, a tuturor calităților, a bucuriilor și a necazurilor pe care le-a străbătut Mitropolitul Bartolomeu.”

„Verticalitatea Mitropolitului Bartolomeu și coerența cu sine însuși l-au făcut cumva să biruie istoria potrivnică. Mi-a plăcut că, în anumite locuri din carte, părintele Cobzaru îmbracă foarte bine haina de istoric și pune în dialog izvoarele și sursele principale. Am să-l las pe Mitropolit să vorbească, așa cum o face și părintele în carte, de multe ai impresia că stă de vorbă cu Mitropolitul Bartolomeu, e o însoțire și o împreună-vorbire de la suflet la suflet, depănând și construind o viață cum probabil puține au fost”, a spus pr. lector univ. dr. Bogdan Ivanov, care a oferit publicului câteva citate profunde din opera Mitropolitului despre istorie și, respectiv, despre om.

„În foarte multe lucruri, în ceea ce-l privește pe Mitropolitul Bartolomeu, eram în spatele lui. Dar nu am stat în umbra lui. Eu am stat în lumina lui, ca de altfel toți cei care l-am cunoscut am avut acest privilegiu și această șansă”, a mărturisit arhim. dr. Dumitru Cobzaru, rememorând întâmplări din activitatea sa la Nicula alături de ierarh, adresând mulțumiri celor implicați în apariția cărții și publicului de față.

Prelegerile invitaților au fost intercalate armonios de momente muzicale, oferite de corul maicilor de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Piatra Fântânele și de corul de fete al Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut