Baroc la puterea a treia

Ediția a patra a evenimentului High Classic Rooms a însemnat rafinament, virtuozitate, eleganță, într-un cuvânt, cultivarea gustul pentru frumos la puterea a treia! Spun la puterea a treia referindu-mă la trei componente care, împreună, au fost responsabile de atmosfera de neuitat de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, locația binecunoscută a manifestării.

Au trecut aproape două luni de la ultima invitație într-un salon muzical…de epocă! De Ziua Culturii Naționale intram, preț de câteva ore, în salonul de la Sibiu al lui Ioan Rațiu, acompaniați de Cvintetul de alămuri BrassTones. Acum a fost să fie Bach! Bach, baroc și feminitate!

Trei componente, aminteam anterior. Încep, desigur, cu expoziția, ea fiind la îndemâna publicului încă de la sosire, este vorba, pentru cea mai recentă ediție, de o serie de articole din recuzita femeilor de altădată (finalul secolului al XVII-lea și secolul al XVIII-lea), obiecte de podoabă, accesori vestimentare sau obiecte decorative (locul central a fost ocupat de un corset specific perioadei baroce, realizat din mătase verde cu broșeuri de mătase, decorat cu dantelă împletită din fir metalic auriu).

Barocul, când vine vorba de îmbrăcăminte sau coafură, a fost caracterizat printr-o curiozitate a femeilor de a explora piese vestimentare sau coafuri mai îndrăznețe, dacă ar fi să comparăm cu ceea ce definea moda în timpul Renașterii. Astfel, descoperim, ocazionat și de un eveniment precum High Classic Rooms, accesorii viu colorate, de dimensiuni variate, de la cercei, coliere, brățări, ace de păr, inele, purtate de doamne în combinații dintre cele mai neașteptate, poate. Coafurile tindeau să fie voluminoase, monumentale, unele chiar extravagante (se foloseau chiar și meșe, peruci), idealul în ce privește culoarea părului fiind acel argintiu frecvent întâlnit și în portretele de epocă (acesta rezulta în urma folosirii unor nuanțatori, a unor pudre speciale, aflăm de la Diana Varga, educator muzeal).

Cea de-a doua componentă, revin, care a asigurat succesul evenimentului, a fost, cum era și anunțat, recitalul cameral susținut de trei virtuozi instrumentiști, în ordinea prestațiilor – Valentin Șerban/vioară, Mihai Diaconescu/pian și Octavian Lup/violoncel. Finalul i-a adus împreună pe Octavian Lup și Mihai Diaconescu, într-un „Bach acompaniat”, o lucrare lentă și romantică în același timp, mai ales că suntem în luna martie, luna în care celebrăm feminitatea. Vibrații de mare intensitate, vivacitate, ornamente muzicale, preclasicism târziu, un repertoriu din creația lui Johann Sebastian Bach, acesta a fost cadoul pe care organizatorii l-au oferit de curând celor prezenți în așa-numitul salon muzical de muzeu.

Și, pentru ca rețeta să conțină toate ingredientele necesare, atmosfera a fost completată de proiecții ale unor fotografii de epocă (în urma colaborării cu Muzeul de Artă clujean), încadrate perfect în decor.

„Saloanele asta urmăresc, o atmosferă mai intimă, mai personală, interactivitate cu publicul, am vrea să vă simțiți ca și cum sunteți invitații unei personalități istorice din timpurile respective, ca și cum faceți parte din aristocrația acelor vremuri și, pur și simplu, să vă bucurați de o seară muzicală în aceste saloane. Nu este puțin lucru să poți să stai și să asculți muzică într-o atmosferă autentică, în care ești înconjurat de piese de tezaur. Întotdeauna la High Classic Rooms, tot ceea ce creăm este piesă autentică”, a spus Geanina Simion, Șef Secție PR, Comunicare și Educație Muzeală în cadrul MNIT, moderatorul evenimentului.

Este cunoscută data următoarei ediții, High Classic Rooms 5 va avea loc de Noaptea Muzeelor! Așteptăm din nou să fim plăcut surprinși!

Iulia GHIDIU

Foto Cristina Rădulescu ©Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut