Balul Operei Naționale Române Cluj-Napoca 2023 | Valsuri pe acordurile Fanfarei MApN București!

Pentru prima dată în istoria balurilor Operei Naționale clujene, noutatea absolută și plăcută în același timp o constituie prezența în cadrul elegantului eveniment desfășurat la Cluj-Napoca a Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale din București, dirijor col. Aurel Gheorghiță.

Cu doar câteva zile înainte de marele eveniment, întâlnirea cu presa organizată de ONR Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders a prilejuit dezvăluirea unor detalii importante despre ediția 2023 a Balului Operei. Noutățile ediției ne-au fost făcute cunoscute luni, 6 februarie – manager general al instituției lirice clujene, domnul Florin Estefan, domnul Prof.univ. dr. emerit Marius Bojiță, președintele Fundației Transilvania Leaders, maestrul dirijor Tiberiu Soare, director artistic al Operei Naționale București, tenorul Daniel Magdal, director adjunct al Operei Naționale București, moderator Cristian Avram, vi le supun atenției în rândurile ce urmează.

Seara de sâmbătă, 11 februarie va cuprinde mai multe momente de care cu siguranță ne vom aminti mult timp după ce acestea se vor consuma. Deschiderea evenimentului, începând cu ora 20, va fi marcată de cuvântul de bun venit din partea conducerii ONR Cluj-Napoca, manager Florin Estefan, intonarea Imnului Național al României și a Imnului Uniunii Europene, urmată de Parada debutanților, este vorba de 24 de perechi de tineri liceeni, elevi model ai școlilor clujene, selectați în cadrul colaborării ONR cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

În prima parte ne vom delecta cu prestațiile unor soliști de marcă ai scenei lirice naționale și internaționale, ulterior fiind invitați să asistăm și să ne bucurăm de festivitatea de decernare a Trofeelor de Excelență în domeniul cultural-artistic.

Invitații…

Scriam recent despre soliștii invitați ai acestei ediții, prezentându-i pe fiecare în parte, reiau în cele ce urmează – pianistul Mihai Diaconescu, violoncelistul Octavian Lup, soliștii vocali Daniel Magdal (prima dată în calitate de solist invitat în cadrul Balului), Ramona Zaharia și Mihai Damian (bariton; Corul Filarmonicii de Stat Transilvania, pentru prima dată invitat la bal), dirijorul Tiberiu Soare (a doua oară în această ipostază).

Alături de acest format de excepție vor evolua Orchestra și Ansamblul de Balet ale ONR Cluj-Napoca și soliștii balerini Andreea Jura, Adelina Gribincea, Doina Florea, Dan Haja, Mircea Munteanu, Lucian Bacoiu, Liviu Har.

Rafinament culinar

A doua parte a serii va surprinde publicul cu un moment de networking cocktail, în Foaierul Operei. Așa cum ne-am obișnuit de la precedentele ediții, se așteaptă ca preparatele să dezvăluie aceeași eleganță și măiestrie a detaliului ce caracterizează întregul eveniment.

 

Muzică live, pe ringul de dans!

Ultima parte, la fel de așteptată, ca în fiecare an, este cea în care publicul spectator devine personaj în cadrul Balului, fiind invitat să valseze pe ringul de dans, într-o atmosferă de neuitat, întreținută de această dată de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale din București.

 

Echipa Balului Operei este cea cu care suntem obișnuiți: regizor Mihaela Sandu, scenograf Anca Pintilie, coregrafia Vasile Solomon, Dan Haja și Anca Opriș Bogdan, producători Alexandra Mihali și Cristian Avram, prezentatori Loredana Corchiș și Marius Constantinescu.

*

„Mi-am dorit foarte mult ca în acest bal să fie prezenți militari, în haina militară festivă. De această dată, prin parteneriatul cu Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, va fi o puzderie de militari, vin de la București 48 de muzicieni, dirijați de Inspectorul Muzicilor Militare, dl col. Aurel Gheorghiță. Cred că balul va fi un succes, cred că va fi aceeași atmosferă plină de energie și un moment de întâlnire a clujenilor și nu numai, avem public și din București și din alte părți. Este un loc de re-connect în mijlocul Transilvaniei”, a spus managerul Florin Estefan cu ocazia conferinței de presă.

„Fundația Transilvania Leaders este pentru a doua oară partener al Operei Naționale Române Cluj-Napoca în organizarea acestui bal. În această activitate deosebită, care este deja o emblemă deosebită a Clujului, este implicat, fiind vorba de un sprijin financiar în principal, Clubul Oamenilor de Afaceri din Cadrul Fundației Transilvania Leaders. Nicio activitate nu se poate desfășura dacă nu sunt niște oameni care sunt dăruiți acestei activități. Și ceea ce mă impresionează pe mine este că în această fundație sunt foarte mulți care sunt implicați în acțiunile noastre și care răspund solicitărilor Consiliului de Administrație. Dincolo de sprijinul financiar, colectivul Operei Naționale Române din Cluj depune eforturi susținute  pentru organizarea acestui eveniment”, a adăugat dl Marius Bojiță.

„Eu m-am bucurat foarte mult când am fost invitat pentru a doua oară la acest prestigios eveniment găzduit de Opera Națională Română Cluj-Napoca, prima dată a fost în 2018, a fost o experiență foarte plăcută. Țin neapărat să felicit colectivul Orchestrei Operei Naționale din Cluj pentru forma excelentă în care se află, am avut deja două repetiții. Sunt onorat, sunt fericit să ne regăsim aici”, a mărturisit dirijorul Tiberiu Soare.

„Sunt extrem de onorat și foarte bucuros, am încercat să pregătim fiecare din noi unele din cele mai frumoase piese pe care le interpretăm, sperăm să vă facă plăcere tuturor”, a spus tenorul Daniel Magdal.

Balul Operei Naționale clujene – ediția 2023, organizat în co-producție cu Fundația Transilvania Leaders, va răsuna pe acordurile unor compozitori ca Ceaikovski, Rahmaninov (anul 2023 este an Rahmaninov), Rossini, Bizet, Puccini sau von Weber.

Ca și pentru toate edițiile anterioare, cotidianul Făclia se numără printre partenerii media ai evenimentului.

Iulia GHIDIU

Foto Nicu Cherciu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut