Balul horitorilor și jucăușilor la Gherla

În zona Câmpiei mai sunt păstrate obiceiurile și tradițiile populare datorită unor oameni inimoși, iubitori ai folclorului nostru. În municipiul Gherla trăiesc mesageri ai folclorului nostru original, care nu numai că promovează aceste valori, dar le și susțin prin diferite manifestări culturale.

Zilele trecute, de exemplu, s-a cântat și s-a jucat din plin în orașul de pe Someș la un eveniment de ținută, „Petrecerea anului”, cum a fost denumită întâlnirea de cizeșul Grigore Zegrean, artist popular, iubitor și promotor al folclorului tradițional de pe Valea Someșului, care de ani de zile are în preocupare aducerea în atenția publicului a datinilor și obiceiurilor străvechi. La Balul desfășurat într-un cadru sărbătoresc la Pensiunea Ioana din Gherla au luat parte 200 de persoane, jucăuși amatori și profesioniști, tineri și vârstnici, în costume populare, veniți din satele Batin, Valea Ungurașului, Orman, Cutca, Ceaba, dar și din Apahida, Dej, Cluj-Napoca, Gherla, chiar și din Franța o familie, care a remarcat activitatea grupului Zegrenilor și a ținut să fie prezentă la acest eveniment.

Au cântat și au dansat, începând de după-amiază și până aproape de miezul nopții, frații Ioan și Grigore Zegrean, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Vasilică Jucăușu de la Cutca, Ion și Grigore Trif de la Batin, Ion Moldovan din Valea Ungurașului, Iliuță Lung de la Orman, Dacian de la Cluj, Jenu din Chinteni, Aurel Bozeșan din Ceaba, Traian Deac din Buza, taraful tradițional Florin și Călin.

Aceste manifestări folclorice au ca scop popularizarea obiceiurilor și datinilor populare din zona municipiilor Dej și Gherla, unde și cu alte ocazii au loc astfel de evenimente artistice de mare succes, inițiativa aparținând fraților Ioan și Grigore Zegrean, conducătorii și îndrumătorii Grupului Tradițional din Ceaba, cunoscut în tot județul Cluj prin participările consecvente la Întâlnirea Fiilor Comunei.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut