Bakery School, singura școală în sistem dual din România pentru brutari și cofetari s-a deschis și la Cluj-Napoca

Elevii din județul Cluj care își doresc să aibă o meserie când termină liceul și care sunt pasionați de bunătăți, au ocazia, începând cu acest an, să învețe să devină brutari, cofetari, patiseri sau ciocolatieri. Proiectul Bakery School România, care a deschis deja, în 2020, o școală în sistem dual în comuna Tărtășești din județul Dâmbovița, s-a extins și la Cluj-Napoca, după o investiție de peste 100.000 euro a grupului Puratos într-un centru de colaborare și dezvoltare dedicat elevilor din medii defavorizate care doresc să învețe o meserie, dar și specialiștilor în industria de brutărie și cofetărie.

Prima generație din Cluj-Napoca are 11 elevi din cadrul Liceului Tehnologic nr. 1 (Tehnofrig), specializare cofetărie-patiserie, care vor învăța de la cei mai buni profesori cum să creeze artă din aluat și creme.

Centrul de Inovație, inaugurat marți, este dotat cu echipamente profesionale de ultimă generație și își propune să fie un spațiu de co-creare între antreprenori și specialiști calificați, un hub care să dea tonul noilor tendințe în industrie și, în egală măsură, să ofere inspirație, șansă și plus-valoare dezvoltării profesionale celor care învață meserie aici. Mare parte dintre copiii înscriși la Bakery School  provin din medii defavorizate, pentru care se fac demersuri și sunt încurajați să își continue studiile și să își aleagă o meserie.

Evenimentul de inaugurare a Centrului de Inovație Cluj-Napoca și, implicit, deschiderea primului an școlar din Cluj-Napoca pentru Bakery School, a avut loc în prezența directorului general Puratos România, Gabriela Bereș, a președintelui Europa de Nord & Est a Puratos Group, Olivier Tilkens, a primarului Emil Boc, a elevilor școlii și a conducerii acesteia și a numeroși invitați.

„Suntem în această piață de peste 27 de ani. Puratos este o companie belgiană care produce ingrediente alimentare în domeniul brutăriei, cofetăriei și ciocolateriei. Noi suntem pe principiul că, dincolo de profit, este extrem de important să avem niște angajamente în comunitatea în care trăim (…). Ne-am dorit să venim cu Bakery School la Cluj-Napoca încă din 2020 și suntem foarte mândri că am găsit resurse pentru a duce la bun sfârșit investiția în noul spațiu. Acești 11 copii de aici, care au început liceul la Bakery School sperând la un viitor mai bun pentru ei, împreună cu cei 50 pe care îi avem la școala din Tărtășești, județul Dâmbovița, sunt cei care deschid calea în industria noastră pentru o piață a muncii calificată pentru următorii 30-40 de ani. Vom continua să alocăm resurse pentru educație în mod susținut în următorii 10 ani și chiar să extindem și în alte mari orașe din România o astfel de școală, în așa fel încât să schimbăm în bine viitorul tinerilor și al meseriilor de la noi”, a declarat Gabriela Bereș.

Olivier Tilkens, președinte Europa de Nord & Est a Puratos Group, a subliniat faptul că filiala din România a grupului Puratos este cea care a oferit cea mai mare importanță acestui proiect, fiind singura țară, dintre cele șapte din lume în care există Bakery School, care a deschis mai mult decât o astfel instituție de învățământ.

„Investiția în comunități și educație este unul dintre angajamentele pe termen lung ale Grupului Puratos, alături de nutriție și alimente inovative hrănitoare, sustenabilitate și aprovizionarea cu materii prime din producție locală, dar și protejarea patrimoniului pe care îl lăsăm mai departe viitoarelor generații. Puratos înțelege nevoia din piața forței de muncă, problemă pe care o regăsim la nivel mondial în industria de panificație, cofetărie, patiserie și ciocolaterie, aș putea spune. Ne dorim să creștem viitori angajați pregătiți, care să promoveze sustenabilitatea în munca lor și să protejeze resursele pe care le avem la dispoziție”, a declarat Olivier Tilkens.

Prezent la eveniment, primarul Emil Boc a marcat momentul plantând un copac specia chiparos de baltă, care trăiește până la 6.000 de ani.

„Am ținut în mod special să fiu prezent aici, pentru că ceea ce faceți dumneavoastră reprezintă și pentru noi – primărie, inspectorat școlar, stat român, în ansamblu -, o prioritate. Prioritatea se leagă de dezvoltarea învățământului dual și prin această colaborare excelentă ca model, între școală – Liceul Tehnologic Nr. 1, fostul Liceu Tehnofrig –  și Puratos Company, care vine și adaugă și cealaltă parte necesară pentru un învățământ profesional de calitate. E un model de bună practică pe care noi îl susținem cu toată convingerea la Cluj-Napoca. Vreau să-i felicit pe acești tineri minunați. Ați ales o meserie extrem de frumoasă, creativă, și sunt convins că nu peste mulți ani de aici înainte veți avea propria dumneavoastră afacere și veți forma la rândul dvs alți tineri care să vină să ducă munca dvs mai departe” – a declarat Emil Boc.

Potrivit celor declarate de Sorina Zirbo, inspector școlar de specialitate, proiectul are parte de toată susținerea din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj. De asemeni,  directoarea Liceului Tehnologic Nr. 1, Anamaria Pop, a declarat că acest parteneriat în sistem dual este „o oportunitate unică pentru redobândirea atractivității meseriilor de către tineri”.

***

Bakery School este prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie, înființată din resurse exclusiv private de Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime inovative. În acest an, Bakery School România și-a deschis porțile pentru 61 de elevi, dintre care 50 sunt din cadrul Liceului Tehnologic „Grigore Marin Năstase” din comuna Tărtășești, județul Dâmbovița, și 11 din cadrul Liceului Tehnologic Nr. 1 din Cluj-Napoca. În 2020, în plină pandemie, Puratos a lansat Bakery School cu o clasă de 19 elevi. Investiția totală cele două Bakery School din România depășește 350.000 de euro.

Grupul Puratos este unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime pentru industria de panificație, patiserie și ciocolaterie. Compania a fost fondată în Belgia în 1919, cu sediul central la Bruxelles, are peste 9.000 de angajați în 71 de țări, deține 63 de unități de producție și 88 de centre de inovație. Produsele Puratos sunt comercializate în peste 100 de țări.

Puratos România oferă materii prime pentru sectorul alimentar și servicii specializate clienților săi din sectorul industrial, artizanal și retail printr-o rețea de 10 filiale la nivel național și prin cele două centre de inovație, din București și Cluj-Napoca, destinate testării de produse și ingrediente inovatoare. Compania a fost înființată în anul 1995, în București, având în prezent o unitate de producție în județul Ilfov, cu trei linii de producție distincte (linie de margarină, linie de pudre pentru patiserie și brutărie, respectiv o linie pentru umpluturi cu fructe, creme pe bază de apă și glazuri) și 150 de angajați. Puratos România este unul dintre principalii jucători din sectorul de ingrediente pentru industria alimentară, având un portofoliu extins de produse, printre care maiele active și inactive, cereale încolțite și infuzate în maia lichidă, ciocolată belgiană Belcolade, umpluturi cu fructe, glazuri, creme fine pentru deserturi.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut