Bach Maraton 2023 | Bogata moștenire muzicală și spirituală a Maestrului Bach

marți, 21 martie, 9:30-19:00 * Biserica luterană Pietati/B-dul 21 Decembrie 1 *

Suntem în fața celei de a 2-a ediții-organizator Horvath Zoltan/pianist-, una care propune peste 60 de artiști invitați, 12 ore de muzică Bach, acoperindu-se atât un repertoriu vast, cât și o mare parte din genurile îmbrățișate de compozitorul german.

Bach a lăsat o moștenire muzicală impresionantă, peste 1100 de lucrări, de la corale la preludii și fugi, concerte pentru diferite instrumente, ajunge să amintesc doar câteva dintre relevantele titluri precum Concertele brandenburgice, Variațiunile Goldberg, Sonatele pentru orgă, Patimile după Sf. Matei, Johannes Passion, Oratoriul de Crăciun, Concertele pentru clavecin, Ave Maria, Missa în si minor, Partita în la minor pentru flaut solo,  Cantata cafelei (în esență o operă comică în miniatură), Ofranda muzicală (o colecție de canoane și fugi pentru un instrument cu claviatură și alte piese muzicale), Suitele pentru violoncel, Toccata și Fuga în re minor, Partita pentru vioară în re minor BWV 1004, Suita pentru orchestră nr 3 în re major BWV 1068…

Un alt punct de interes în Bach Maraton 2023 este orga pneumatică cu trei manuale, mă refer la biserica Pietati, orgă construită de către firma Walcher din Ludwigsburg, Germania. A fost sfințită în aprilie 1913, construcția completă și renovarea fiind finalizate în 2021, eveniment la care am fost prezent și pe care l-am marcat ca atare. Rămân la orgă, dar la cea barocă din Chirpăr (instrument ce poartă semnătura lui Johannes Hahn), donațiile strânse urmând să contribuie la restaurarea ei. În măsura în care se vor strânge fonduri suficiente, orga își va găsi o casă nouă, biserica Pietati.

Își dau concursul artiști din învățământul muzical preuniversitar și universitar (Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță”, Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima”, UBB/Facultatea de Teologie Reformată și Muzică), dar și artiști invitați din țară și de peste hotare. Îmi face plăcere să amintesc nume de referință ale artei interpretative cum sunt Erdos Amalia (orgă), Feher Mate și Szenkovics David (ambii violoncel), Dioszegi Benjamin (pian), Chelariu Dolores/clavecin și Csendes Laszlo/vioară (Duo Aperto), Artur Kaganovskiy/vioară, SUA, Melinda Duffner (mezzosoprană), Iosif Sătmărean (trompetă), Horvath Zoltan (pian), Beres Melinda (vioară), Turk Erich (orgă), Pollnitz Boroka (flaut), Adrian Cioban (oboi), Horvath Edit (pian), Gustav Jannert (orgă, Suedia), Ansamblul vocal Schola Cantorum Transsylvaniensis (fondat la Cluj-Napoca în 2022, dirijor Windhager Erzsebet), Octavian Lup (violoncel), Mihai Diaconescu (pian), Steffen Schlandt (orgă).

Cât privește elevii, sunt de amintit cei ai clasei de pian din cadrul Colegiului de Muzică Sigismund Toduță”, respectiv cei ai clasei de orgă. Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” este prezentă în Bach maraton prin studenții clasei de orgă.

În fine, trebuie amintit momentul Happy Birthday, Bach!, concert educativ în limba română (dramaturgia Ștefana Țițeica, dirijor Dalma Kovacs Toadere.

Piesele sunt ilustrative pentru diferitele genuri abordate de Bach: Sonata pentru vioară și clavecin în mi major BWV 1016, Partita în mi major pentru vioară solo; Matthaus Passion-Erbame dich mein Got um meiner Zahren; Sonata pentru vioară solo în sol minor BWV 1001; Sonata pentru vioară și clavecin în sol major BWV 1019; Solo pentru flaut în la minor: Allemande, Sarabande BWV 1013, Sonata pentru violoncel și pian în re major BWV 1028…

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut