Avertismentul unui om de afaceri clujean: Prețurile plafonate la energie s-ar putea să fie înșelătoare

Omul de afaceri clujean Teofil Mureșan, care desfășoară activități în domeniul energiei, avertizează că prețurile plafonate la energie s-ar putea să fie înșelătoare. El recomandă populației cât și consumatorilor industriali să caute oferte care sunt deja pe piață.

„Vă recomand să căutați oferte care sunt deja în piață. Sunt oferte în piață sub prețul plafonat atât pentru consumatorii casnici cât și pentru consumatorii industriali, prețuri care sunt și garantate pentru 3 luni, 6 luni sau chiar 12 luni. Ca dovadă, în ultima săptămână, pe BRM contractele pentru energie electrică și gaze pe 12 luni au fost toate sub prețurile plafonate. De multe ori companiile și consumatorii casnici, obișnuiți fiind din trecut, nu caută ofertele care se potrivesc și rămân în trecut”, a declarat omul de afaceri în cadrul unei dezbateri ce a avut loc, miercuri, la Cluj-Napoca sub egida CEC Bank.

El a spus că la ora actuală sunt foarte multe proiecte în domeniul energiei, precizând că e posibil ca în viitor prețul să scadă.

„Ca și în alte industrii de fapt liberalizarea s-a făcut simțită și la bine și la rău. Ciclurile de business cu creșteri și scăderi au fost abrupte și pe creștere, la creșterea energiei acum doi ani după o perioadă în care au scăzut prețurile în pandemie. Acum e o perioadă de scădere. Ar fi bine să ne uităm la aceste trenduri și să nu așteptăm până când vine perioada de creștere a prețurilor la energie. Sunt foarte multe proiecte de energie în România și Europa, energie regenerabilă, în primul rând.

Sunt proiecte de mii de megawati iar odată cu scăderea prețului la energie devine o amenințare pentru că business-ul s-ar putea să nu mai fie atrăgător pentru finanțatori. Cred că în jur de 20-30 la sută din proiecte ar putea să vadă faza de implementare. Consumul redus ar putea să fie înșelător pentru că Europa va reveni cu capacități de producție iar în acel moment și consumul ar crește din nou. România se va plasa într-o zonă în care va putea oferi un preț mic al energiei și va fi cu un driver care va putea atrage investițiile în zona de producție de energie electrică, mai ales dacă aceste unități de producție-fabrici vor în în apropierea centralelor electrice”, a explicat Teofil Mureșan. Antreprenorul a menționat că este optimist în privința scăderii prețului la energie, arătând că, deși componenta de transport și distribuție din preț va avea pondere tot mai mare din prețul final, componenta energie electrică va scădea și plasând producția în parcurile industriale care sunt lângă centralele electrice, prețul final va fi mai mic.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut