Autorizare europeană pentru booster-ul cu Moderna

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat administrarea dozei de supra-rapel (doza a treia, denumită şi „booster”, n.r.) a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania Moderna pentru toate persoanele cu vârste de peste 18 ani, într-o perioadă în care autorităţile sanitare s-au declarat îngrijorate din cauza scăderii nivelului de anticorpi la mai multe luni după administrarea primelor injecţii, informează AFP şi DPA.


Spikevax, vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna, este cel de-al doilea ser de acest tip ale cărui doze „booster” au fost autorizate de EMA, după cel dezvoltat de Pfizer-BioNTech, care a primit această autorizare la începutul lunii octombrie. „Datele au arătat că a treia doză de Spikevax, administrată între şase şi opt luni după a doua doză, a determinat o creştere a nivelului anticorpilor la adulţii ale căror niveluri de anticorpi au scăzut”, a anunţat EMA într-un comunicat.
Autorităţile medicale din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene „pot să emită recomandări oficiale în privinţa utilizării dozelor de supra-rapel, ţinând cont de situaţia epidemiologică locală”, a precizat EMA, al cărei sediu se află la Amsterdam.
Agenţia precizează că datele actuale arată că efectele secundare constatate după dozele „booster” sunt similare celor raportate după a doua doză a vaccinului Spikevax.
„Riscul de tulburări cardiace inflamatorii şi alte efecte secundare foarte rare după supra-rapel fac obiectul unei monitorizării atente”, au adăugat specialiştii de la EMA. Doza „booster” a vaccinului Moderna va avea o concentraţie redusă la jumătate în raport cu cea a primelor două doze, conform recomandărilor EMA.
La începutul lunii octombrie, EMA a autorizat dozele de supra-rapel ale vaccinului Comirnaty (Pfizer-BioNTech) pentru persoanele de peste 18 ani, precum şi dozele suplimentare de Comirnaty (Pfizer-BioNTech) şi Spikevax (Moderna) pentru persoanele care au sisteme imunitare grav slăbite.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut