Augustin Feneșan, președinte APM Cluj: Ne vom bate pentru eliminarea suprataxării contractelor part time

Augustin Feneșan, președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor (APM) Cluj și prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, a afirmat că organizația va insista în negocierile cu guvernul pentru eliminarea suprataxării contractelor part time.

„S-au desființat foarte multe locuri de muncă din cauza suprataxării contractelor part time, foarte multe activități se fac la negru, instituțiile nu stăpânesc fenomenul, impactul e clar negativ. Evident ne batem să se renunțe la suprataxarea contactelor part time. Statul nu are decât să sancționeze angajatorii care încheie contracte part time și țin angajatul la muncă opt ore”, a declarat Augustin Feneșan.

El apreciază că este prematur să se vorbeasă de majorarea salariului minim cu 500 de lei de la 1 iunie 2023, variantă avută în vedere de ministrul Muncii, Marius Budăi, după ce salariul minim a fost majorat substanțial de la 1 ianuarie 2023, și că acest indicator trebuie crescut în responsabil și gradual. „Vor fi negocieri obligatorii cu mediul privat pentru că doar acum două luni s-a ajustat serios salariul minim pe economie și impactul acestor măsuri nu este foarte simplu de preluat de către mediul de afaceri”, a afirmat Feneșan, care a precizat că Uniunea Europeană nu obligă statele membre să aducă salariul minim pe economie la jumătate din salariul mediu, aceasta fiind „doar o recomandare”.

El a mai afirmat că în economia românească există două particularități care grevează salarizarea, prima fiind impozitarea forței de muncă, de 42,5%, printre cele mai mari din Europa. ”Când a crescut salariul minim la 3000 de lei, noi am propus o eliminare a impozitării acestei creșteri salariale pentru cei 1,3 milioane de beneficiari, astfel încât să se simtă creșterea salarială în netul fiecărui angajat. Impactul bugetar nu ar fi fost atât de semnificativ, însă Guvernul a acceptat cu brațele deschise majorarea, nu și facilitatea. Mediul de afaceri s-a trezit cu această majorare la 3.000 de lei care dacă o luăm procentual suntem la 44 la sută din salariul mediu brut, deci foarte aproape de recomandarea din directivă” a afirmat președintele APM Cluj.

A doua particularitate este salariul mediu brut, care a ajuns la 6.789 lei, dar este serios influențat de câștigurile bugetarilor. ”În sistemul bugetar, nivelul salarial este mult peste cel din privat, spre deosebire de celelalte state UE. 1,3 milioane de bugetari cu salarii și sporuri ne duc cu salariul mediu destul de sus. De aceea, nu e corect ca mediul privat să se raporteze la acest salariu”, a mai apreciat Augustin Feneșan.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut