Atenție la sacrificarea porcilor!

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) atrage atenția că sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii, poate avea consecinţe grave.

Autoritatea reamintește că porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise la comercializare. De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

ANSVSA recomandă să se solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, precum și pentru a asoma porcul înaintea sacrificării. Carnea nu trebuie consumată și preparată până nu se obţine de la medicul veterinar rezultatul examinării obligatorii pentru Trichinella, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Costul unui examen trichineloscopic este între 22 de lei +TVA și 81 de lei + TVA (digestie artificială). Dacă porcul este bolnav, carnea nu trebuie consumată, iar proprietarul animalului va fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă, dacă porcul este identificat și înregistrat.

De asemenea, Autoritatea precizează că deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date.

ANSVSA mai recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate / înregistrate sanitar veterinar, pentru a avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, „Call Center”-ul ANSVSA, la numărul 0800 826 787.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut