Atelier de joc popular dedicat copiilor și tinerilor

Elevi de la Școala Gimnazială ,,Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca vor fi inițiați luni, 14 noiembrie, de consultantul artistic al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Claudiu Cubleșan, și de Tania Săbăciag, proaspătă absolventă a secției de Etnologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, în frumusețea jocurilor tradiționale de pe Valea Someșului Mic.

Fondul muzical necesar exemplificării pașilor de joc a fost extras din arhiva CJCPCT Cluj, de pe albumul „Muzicanții din Sâmboieni”- Varga Laszlo-Balogh (primaș), Varga Marinel (ceteră), Rostaș Izidor (contră pă tri), Rostaș Izidor jr. (gordună), editat în anul 2008.

Manifestarea – parte a proiectului „Educație prin cultură”, derulat în această perioadă de instituția clujeană -, intitulată „Joc de lăsatu’ secului”, va începe la ora 12:00, la Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” (sala Media, et. VII).

„Nu era îngăduit, în satul tradițional, ca în Postul Crăciunului cineva să mănânce de dulce, să joace sau să ia parte la petreceri. Cu o zi înainte de post, numită «Lăsatu’ secului», «prinderea postului» sau «spolocanie», femeile fierbeau vasele pentru prepararea alimentelor cu leșie, «ca să nu rămână unse cu urme de frupt (de dulce)». Astfel, perioada postului era una de purificare generală, prin abstinență, răbdare, împăcare și echilibru, prin săvârșirea tuturor ritualurilor menite să-l apropie pe om de Dumnezeu („Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, autor Maria Bocșe). Totodată, la casele unde erau fete de măritat, în seara de Spolocanie se adunau feciori și se făcea ultima petrecere cu ceterași și cu joc, până la Crăciun. De altfel, era ultima zi, până la sărbătorile de iarnă, în care tinerii mai petreceau la jocul satului” – explică cercetătorii CJCPCT Cluj.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut