Astriștii dejeni l-au comemorat pe Alexandru Vaida-Voevod

Este remarcabilă continuitatea cu care Despărțământul ASTRA Dr. Teodor Mihali Dej sărbătorește personalitățile politice și culturale din localitate și din împrejurimile municipiului de la  confluența Someșurilor.

În pofida restricțiilor impuse de pandemie, sucursala dejeană continuă aceste manifestări, chiar dacă ele se desfășoară oline, dar și în aceste condiții se bucură de succes. Așa s-a întâmplat și la sfârșitul săptămânii trecute, când ASTRA Dej, condusă de președintele dr. ec. Radu Gavrilă, a organizat colocviul „Istorii subiective: Alexandru Vaida-Voevod altfel cum este perceput ieri și azi, o  mare personalitate”. Asupra tematicii abordate au intervenit mulți intelectuali din municipiul Dej, dar și din alte orașe din județele limitrofe (Bistrița Năsăud și Sălaj). Cei care au evocat personalitatea marelui om politic și de cultură, de la a cărui naștere se împlinesc 149 de ani, s-au referit la bogata activitate diplomatică a acestuia, rolul important ocupat în viața politică a țării, dar mai ales în  zona Transilvaniei. Născut în comuna Bobâlna (Olpret), din vecinătatea Dejului, la data de 27 februarie 1872, Alexandru Vaida-Voevod a ajuns primul șef de guvern al României Mari. Nu întâmplător, în cadrul colocviului desfășurat online au intervenit cu completări valoroase, bine documentate, doctoranzii Marian Horvat și Valerica Cireașă, doi specialiști de mare perspectivă. Au mai intervenit cu diferite opinii și studii istorice pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, prof. Ioan Cârja, cercetătorul Mircea Gheorghe Abrudan, de la Institutul de Cercetări Istorice Cluj-Napoca, scriitorul și publicistul Zorin Diaconescu, din Bistrița, György Györfi Deák, din Jibou, prof. Gheorghe Pleș, din Năsăud și ziarista Magdalena Vaida, din Dej. Cu toții au evocat personalitatea lui Alexandu Vaida-Voevod și rolul pe care l-a avut în societatea noastră în perioada 1920-1930.

Alexandru Vaida-Voevod a fost un om politic, medic, publicist, unul dintre  liderii  marcanți ai Partidului Național Român din Transilvania, apoi al Partidului Național Țărănesc. A debutat în politică în anturajul arhiducelui Franz Ferdinand, ca susținător al drepturilor românilor transilvăneni. A fost primul șef de guvern al României Mari. Născut pe meleagurile dejene, este evocat în fiecare an de ASTRA Dej, de instituțiile culturale, dar și școlile din zonă.

În perioada următoare vor mai fi organizate și alte acțiuni cu care astriștii din localitate ne-au obișnuit în anii trecuți.

Szekely Csaba 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut