Asociaţia „Împreună Pas cu Pas”: Ar trebui să existe o strategie naţională pentru conştientizarea populaţiei cu privire autism

Asociaţia „Împreună Pas cu Pas” trage un puternic semnal de alarmă cu privire la creşterea, de la an la an, a numărului de copii care se nasc cu autism în România, apreciind că, deşi ar trebui să existe o strategie naţională pentru conştientizarea populaţiei cu privire autism, „la ora actuală, nu există nici un plan concret de cercetare şi combatere a acestui fenomen”.

“Mulţi părinţi ne întreabă cum îşi pot da seama dacă micuţii lor suferă sau nu de autism. Există cîteva semnale de alarmă, care ar putea sa fi  un motiv de îngrijorare pentru părinţii, şi anume dacă: nu reuşesc Autism-1să scoată niciun cuvînt pînă la vîrsta de 16 luni, nu răspund la nume, nu combină două cuvinte pînă la vîrsta de 2 ani, au un contact vizual redus, se ataşează de o jucărie sau de un obiect anume, nu ştiu să se joace cu o jucărie, au activităţi repetative şi stereotipe, au obsesii cu privire la menţinerea obiceiurilor (a rutinelor). Totuşi, se recomandă părinţilor să consulte un specialist, deoarece aceste semnalmente pot fi uneori înşelătoare, iar specialistul le poate spune dacă micuţul suferă de autism sau nu”, declară psihologul Nicoleta Burlacu, preşedintele Asociaţtiei “Împreună Pas cu Pas”, într-un comunicat remis presei cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, 2 aprilie.

Comunicatul face referire la statistici ale Ministerului Sănătăţii, potrivit cărora, la nivel naţional, în anul 2012 se înregistrau 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, adăugînd însă că „specialiştii sînt de părere că, în realitate, numărul este chiar de 2-3 ori mai mare”. „Conform celor mai recente studii realizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Maladiilor – Atlanta (SUA), publicat în 2014, la nivel global, 1 din 68 de persoane sînt autiste” – se mai precizează în comunicat.

Potrivit specialiştilor, autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, şi apare, adeseori, la naştere sau la vîrsta de 18 luni – 2 ani a copilului. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj, social şi comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive, autostimulări). Statisticile arată că autismul apare mai des la băieţi decît la fete, proporţia fiind de 1 la 4, şi este întîlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc.

Articole din aceeasi categorie