Armistiţiul între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza va intra în vigoare vineri dimineaţă

Armistiţiul între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza va intra în vigoare vineri dimineaţă, la ora locală 07.00 (05.00 GMT), şi primii ostatici vor fi eliberaţi la ora 16.00 (14.00 GMT), a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al emiratului Qatar, citat de Reuters şi AFP.

Pauza umanitară va începe la ora 07.00 vineri (…) şi primul grup de civili ostatici va fi eliberat în jurul orei 16.00 în aceeaşi zi’, a declarat purtătorul de cuvânt Majed Al-Ansari, precizând că vor fi eliberaţi 13 femei şi copii.

Armistiţiul va include o încetare cuprinzătoare a focului atât în nordul, cât şi în sudul Fâşiei Gaza, le-a declarat Majed Al-Ansari reporterilor la Doha, menţionând că, în cadrul acordului, vor fi eliberaţi palestinieni din închisori israeliene.

Lista civililor ce vor fi eliberaţi din Gaza a fost convenită, a mai spus Ansari.

El a mai afirmat că Doha speră să negocieze un acord suplimentar pentru eliberarea şi altor ostatici din Gaza până în ziua a patra a armistiţiului.

Biroul prim-ministrului israelian a comunicat că Israelul a primit o listă iniţială de ostatici care vor fi eliberaţi. ‘Autorităţile relevante verifică detaliile listei şi se află în prezent în contact cu toate familiile’, se spune într-un comunicat citat de Reuters.

Potrivit AFP, aripa armată a Hamas, brigăzile Ezzedine al-Qassam, a confirmat într-un comunicat publicat după anunţul mediatorului de la Doha că armistiţiul ‘va începe vineri la ora 07.00 a dimineţii’ (05.00 GMT).

‘El va dura patru zile începând de vineri dimineaţa şi cuprinde o încetare totală a activităţilor militare’, precizează textul. În acest interval, ’50 de prizonieri sionişti femei şi copii mai tineri de 19 ani vor fi eliberaţi’ în schimbul eliberării, pentru fiecare dintre ei, a ‘trei prizonieri palestinieni, femei şi copii’, se mai arată în text.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut